maandag 1 augustus 2011

Crag-info Orpierre

Pieter in "Mon ami Bart" (6c+)
In de Hautes Alpes (regio Provence, Côte d'Azur) ligt het bekendste klimgebied van Frankrijk. Het aantal klimmers dat in de meeste seizoenen in dit dorp op bezoek is, is groter dan het aantal inwoners. Orpierre is een gezellig klimdorp, ingeklemd tussen rotsmassieven, met lichtgekleurde huizen met lavendelblauwe luiken. Na het klimmen vind je de meeste klimmers op het terras van de Quartz bar.

De rotsen de de routes
In Orpierre vind je vooral sportklimroutes tot 40 meter hoog op kalksteen. De routes zijn zeer afwisselend: van plaat, steile technische routes tot atletische routes in de overhang. Het gebied is zeer geschikt voor beginnende klimmers met veel 4e en 5e graads routes. Maar ook in de hogere niveaus vind je zeer mooie routes tot en met de 8e graad. Het hoogste niveau is een 8c (met de toepasselijke naam Mission Impossible). Daarnaast zijn er  een aantal routes met meerdere touwlengtes tot 170 meter. De meeste langere routes zijn 5e graads. Een belangrijk pluspunt van Orpierre is dat vrijwel alle massieven te voet vanaf de camping bereikbaar zijn.

Behaking
De routes zijn over het algemeen extreem goed behaakt: 14 haken op 35 meter is geen uitzondering! Allemaal mooie boorhaken en de standplaatsen zijn voorzien van een ketting en een maillon. In de routes van de 3e, 4e en 5e graad is extra aandacht besteed aan de behaking. Om beginnende klimmers tegemoet te komen, zijn de haakafstanden hier kleiner dan in de hogere niveaus.

De beste tijd
In principe kun je het hele jaar door klimmen in Orpierre. Wij zelf vinden het voorjaar en het najaar ideaal. In de zomer kan het erg warm worden. Om niet te veel last te hebben van de hitte, kun je natuurlijk 's ochtends vroeg of 's avonds gaan klimmen. De meeste wanden zijn zuidelijk of oostelijk geörienteerd.

De topo
De topo review van Orpierre

De foto's
De foto's van Orpierre

Overnachten en boodschappen doen
Kamperen kun je in Orpierre op camping Princes d'Orange,  op loopafstand van de winkels en de rotsen. In het dorp is een supermarkt voor de dagelijkse boodschappen. Wil je meer keus dan moet je ruim 15km rijden naar Laragne voor een grote supermarkt. In Laragne is ook de dichtstbijzijnde pin-automaat, dus zorg dat je genoeg contant geld bij je hebt (op de camping kan alleen contant afgerekend worden).

Omgeving
In de buurt zijn wel nog diverse andere klimgebieden te vinden. Bijvoorbeeld:
- Dentelles de Montmirail
- St Léger du Ventoux
- Buis Les Barronies


nonstop-waardering: 4 sterren

Geen opmerkingen:

Een reactie posten