dinsdag 26 juli 2011

Topo-review Orpierre

De beste topo voor Orpierre is de lokale topo “Orpierre. Grimper dans les Pays du Buëch”. Zoals de titel al suggereert geeft de topo ook informatie over andere klimmassieven dan die in Orpierre. Dichtbij Orpierre liggen in Châteauneuf, Ventavon, Savournon, Sigottier en Buëch Nord enkele kleine massieven. Er komt regelmatig een nieuwe versie van deze topo uit (2003, 2006, 2009). Helaas geldt voor de laatste versie van 2009 dat nieuw niet altijd beter is.

De nieuwste topo bevat een aantal nieuwe routes die sinds 2006 geopend zijn. Verder besteedt de nieuwste topo erg veel aandacht aan de routes met meerdere touwlengtes. Per route wordt in 2 bladzijdes informatie gegeven. Een nadeel van de tekening is dat er geen informatie gegeven wordt over naburige of kruisende routes...  Mocht je een oude topo hebben gooi deze nog niet weg! De oude topo geeft een veel beter totaal overzicht van de verschillende routes in de wand. Wat wel een verbetering is in de nieuwe versie, is dat de topo per route aangeeft hoeveel haken er in de route zitten. Handig, dan weet je hoeveel setjes je mee kunt nemen (of beneden kunt laten).

De topo geeft middels kaartjes weer waar je de verschillende klimmassieven kunt vinden. Als je eenmaal bij het gezochte massief bent, staat een aantal routes op de wand geschreven – met de hulp van de topo kun je de andere routes dan snel vinden.
De routes staan met zwart-wit tekeningen in de topo. Afgaande op de tekening krijg je weinig informatie over de route. Je zult echt zelf even moeten kijken naar de wand of de route gewoon moeten klimmen ;-) voor je een idee hebt over de stijl van de route.

Per sector geeft de topo middels kleine symbolen aan hoe lang de aanloop naar het massief is, hoe de oriëntatie t.o.v. de zon is, wat voor soort routes je er treft (plaat, steil of overhangend) en welke waarderingen je er treft. Vreemd genoeg gebruiken ze voor de niveau-indicatie het symbool voor spierballen - op het eerste gezicht denk je even dat er alleen routes zijn voor krachtpatsers, maar nee dus.

Wat opvalt aan deze topo (in vergelijking met andere topo's) is dat er relatief veel informatie wordt gegeven over veilig klimmen. In de oude topo werd deze informatie voornamelijk door comics met twee eekhoorntjes gegeven. In de nieuwste topo zijn deze grappige beestjes verdwenen en is de informatie serieuzer van aard. Ook worden de telefoonnummers van de lokale bergredding vermeld. Kan handig zijn om in je mobiel op te slaan!

Verder vermeldt de topo allerhande toeristische informatie. En voor de vogelliefhebbers: in Orpierre kun je verschillende bijzondere vogels vinden (bijvoorbeeld de slangenarend). In de nieuwste topo staat een klein overzichtje van de verschillende massieven en hun vogels.

De topo is te koop in de lokale klimwinkel in Orpierre.

Nonstop-waardering:

Titel:  Orpierre. Grimper dans les Pays du Buëch
Auteur: Orpierre Val de Méouge Escalade, club d' escalade FFME
coördinatie: Pierre-Yves Bochaton
Uitgave: 2009
ISBN: geen
Prijs: €25,-

1 opmerking:

Anoniem zei

Ik zie dat jullie lekker bezig zijn.

succes en geniet van een mooie zonsondergang.

Rolf

Een reactie posten