zaterdag 20 augustus 2011

Crag-info: La Bérarde

Het dorp La Bérarde is vanuit de westkant het toegangspunt tot het 'Parc Nationale des Écrins'. Het ligt zo'n 75 km ten zuid-oosten van Grenoble op 1800m hoogte. Veel bergsporters vertrekken vanuit hier om mooie gletsjertochten en rots- toeren te maken in de Écrins. Maar ook direct vanuit het dorp La Bérarde heb je heel veel mogelijkheden om te klimmen.

Aanloop en abstieg
Vanuit de camping sta je in 45 minuten aan de voet van de Tête de la Maye. Wil je een kortere aanloop, dan rijd je het dorp uit en dan vind je massieven die direct aan de kant van de weg liggen. Als je een aanloop van tweeënhalf uur niet erg vindt, dan is de Aguille Dibona ook een aanrader. Slapen kun je in de Refuge du Soreiller en van daaruit is het nog maar 10 minuten naar de Dibona. Het is wel een echte trekpleister – hou rekening met drukte!

De rotsen de de routes
Naar La Bérarde ga je voor de lange routes op granietwanden. Alhoewel je er ook een aantal écoles met sportklimroutes aanwezig zijn. Bij graniet denk je al snel aan scherpe lijnen en puntige vormen. In de omgeving van La Bérarde zie je ook veel bolvormen of ribbels en afgeronde geulen. Maar natuurlijk tref je er ook veel plaat, spleten en versnijdingen.
In La Bérarde is er tot in de 7e graad wel een route te vinden. Wij hebben met name routes geklommen in de 6e graad, en die waren erg mooi.

Behaking
Voor een alpien gebied is de behaking uitstekend. Alle standplaatsen zijn voorzien van boorhaken en ook in de routes is een ruim aantal boorhaken aanwezig. Maar het is geen sportklimmen, het 'obligatoire' klimniveau moet je ook nog 5 meter boven je laatste haak beheersen. In de routes op de Dibona zul je ook mobiele zekeringen moeten leggen. Raadpleeg altijd even de topo voor exacte informatie omtrent de behaking.

De beste tijd
In verband met het alpiene karakter van La Bérarde, zijn de zomermaanden het meest geschikt voor rotsklimmen. Er zijn echter ook een aantal watervallen in het dal en wellicht kun je er in de winter ook wel ijsklimmen.
Het kan er aardig koud zijn - de zon is om een uur of 7 wel achter de hoge toppen verdwenen. Neem daarom ook in de zomer je muts en je handschoenen mee!

Verblijf
In La Bérarde kun je kamperen op de gemeentelijke camping. De camping is alleen in de zomermaanden maanden open. Kosten zijn ongeveer €14,- voor 2 personen, een tent en een auto en is inclusief douchemuntjes en warm water voor afwas en was. Verder kun je bij allerlei gîtes en refuges terecht.
We hebben ook mensen in campers en in busjes zien bivakkeren in en om het dorp. Tip: ga niet aan het eind van de parkeerplaats van het dorp staan – dat is namelijk naast de landingsplek voor de helikopter die de verschillende hutten in de buurt bevoorraadt. Deze komt ongeveer om de andere dag.
Boodschappen kun je doen in de dorpswinkel die kruidenier, bakker, bar en sportwinkel in één is, en dat op 12 vierkante meter. De prijzen zijn hoog, het assortiment is klein. Wij hebben vooraf boodschappen gedaan in Bourg d'Oisans, een dorp aan het begin van het dal.

Topo's
Voor de topo's zie ons artikel over de topo-reviews van 'Topoguide.de' en 'Escalades a la Bérarde et au Veneon'.

Foto's
De foto's van La Berarde

non-stop-waardering: 3,5 sterren

Esther

Geen opmerkingen:

Een reactie posten