maandag 22 augustus 2011

Topo-review La Bérarde


Voor La Bérarde hebben twee topo's gebruikt:
  • 'Escalades à la Bérarde et au Veneon´, en
  • ´Kletterführer band 1 en band 2 van Topoguide´.
Over Topoguide volgt later een aparte review omdat dit een verzamelgids is van routes in de Alpen. Deze gids zullen we verschillende keren gebruiken.

'Escalades à la Bérarde et au Veneon´
De topo is klein en handzaam wat het makkelijk maakt om hem ook onderweg in de route in je rugzak mee te nemen. Helaas is hij volledig Franstalig. Achterin is wel een woordenlijst opgenomen met de vertaling van de belangrijkste begrippen in het Italiaans, Engels en Duits. De auteur heeft geprobeerd zo volledig mogelijk te zijn. Zelfs het woord graniet heeft hij vertaald: graniti (I), granite (GB) of granit (D).

Écoles en parois
De topo geeft je een volledig overzicht van de rotsen rondom Bérarde. Er is zowel informatie opgenomen over de 'écoles' (sportklimgebieden) als over de 'parois' (wanden met meerdere touwlengtes). In de topo staan 12 sportklimgebieden, 1 bouldergebied en 9 grote wanden.

De topo is, in tegenstelling tot eerdere versies, volledig in kleurendruk, wat de overzichtelijkheid vergroot. Van de sportklimgebieden zijn tekeningen gemaakt. Bij de écoles staat een aantal namen op de rots en met de topo in de hand kun je al snel de goede route vinden. De langere routes zijn op kleurenfoto's ingetekend. Om de juiste lange route te vinden moet je je best doen. De foto's zijn niet altijd heel duidelijk en de namen staan (voor zover wij weten) niet op de wand (hier geeft Topoguide betere informatie).

Voor de lange routes wordt per touwlengte de waardering gegeven om hem vrij te klimmen. Wat erg goed is, is dat daarnaast voor de route als geheel ook nog het obligatoire klimniveau wordt aangegeven. Dat is het minimale niveau wat je 'in huis' moet hebben om deze route veilig te kunnen klimmen en d.m.v een aantal A0 of A1 passen toch door te kunnen komen. Verder wordt de lengte van de route en de tijd die je nodig hebt om te klimmen vermeld. Een minpunt is dat de tijd die je nodig hebt voor het abseilen of afklimmen niet wordt vermeld en ook wordt er nauwelijks informatie gegeven over de te volgen lijn van bij het abseilen (ook hier wees Topoguide ons de goede weg).

Praktisch
De topo kun je kopen bij de enige winkel die het dorp rijk is.
Tip: op de website van Jean Michel Cambon meer topo- en gebiedsinfo.

Titel: Escalades à la Bérarde et au Veneon
Auteur: Jean Michel Cambon
Drukker: Louis Jean te Gap
Uitgave: april 2005
ISBN: 2-9502597-9-0
Prijs: €9,-

non-stop-waardering: 3 sterren

Esther

Geen opmerkingen:

Een reactie posten