woensdag 13 juli 2011

Crag-info Berdorf

Robby in Voleur de Spits (7a)
Tot nu toe reden we altijd snel door Luxemburg heen om te gaan klimmen in Frankrijk. Geheel ten onrechte blijkt nu: hoewel Luxemburg maar één klimgebied van betekenis heeft, blijkt het een heel  mooi gebied te zijn. De rotsen van Berdorf liggen verscholen in een prachtig bos in een kleine kloof. Als je er rondloopt waan je je in een soort sprookjes bos met duizend tinten groen. Een groot nadeel is dat het in de weekenden ook net zo druk kan zijn als in de Efteling. Alleen de bordjes met de wachttijden voor een route ontbreken nog. Maar door de week en 's avonds keert de rust terug in het bos en is het een prachtige en rustige omgeving om te klimmen.

Permis d'Escalade
Voor het verkrijgen van een 'permit', zien ons artikel over Permis d'Escalade Berdorf

De rotsen de de routes
In Berdorf vind je sportklimroutes tot 36 meter hoog op compacte zandsteen formaties. De meeste routes zijn ongeveer 25 meter lang. Een 70 meter touw is handig, maar in de wat kortere routes red je het ook met een 60 meter touw. De routes zijn zeer afwisselend: van steile technische routes tot atletische routes in de overhang. Het is een relatief klein gebied met in totaal 150 routes. De meeste routes zijn 6e graads (70 routes) en 7e graads (37 routes). Er zijn 7 routes in de 8e graad en er is één project: Nikita, vermoedelijk een 8b+.

Behaking
De routes zijn over het algemeen zeer goed behaakt, wat je niet vaak ziet in zandsteen gebieden. Het gebied is in 2002 gesaneerd en voorzien van moderne boorhaken en volledig ingerichte standplaatsen. De haakafstanden zijn goed tot zeer goed waardoor Berdorf een gebied is waar je gemakkelijk op je maximum klimniveau kunt klimmen.

Topo
Voor informarie over de topo zie: Topo-review Berdorf

De beste tijd
Onder de bomen vind je veel beschutting, zowel tegen lichte regen als tegen zon. Ook is het er wat koeler dan in het dorp zelf. Zet de regen echter door, dan lopen de pockets langzaam aan vol en kun je er alleen nog in de overhang terecht. Waarschijnlijk kun je hier vanaf het voorjaar tot in de herfst goed klimmen.

Overnachten en boodschappen doen
Er zijn 3 campings in Berdorf. Wij hebben er zelf geen gebruik van gemaakt, dus we kunnen er geen advies over geven.
In het dorp (25 minuten lopen naar de rots):
- Bon Repos, open van 1 april tot 1 november, www.bonrepos.lu
- Camping Belle-Vue 2000, grootste camping van Luxemburg, ligt naast Bon ReposAan de rand van het dorp (8 minuten lopen naar de rots):
- Camping Caravaning – Parc Maartbësch, hele jaar open, www.berdorf.net
Camping Belle-Vue heeft een klein winkeltje. Voor de serieuze boodschappen vind je de dichtstbijzijnde winkel in Echternach (5km van Berdorf).

nonstop-waardering:3,5 sterren

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Hallo,
ik ken jullie niet, jullie kennen mij niet maar ik vind het onwijs leuk om te lezen en te volgen wat jullie allemaal aan het doen zijn!

Beetje jaloers ben ik wel kom voorlopig niet verder als Neoliet & Durnal & Berdorf :)
Grtz Marieke

nonstopclimbing.nl zei

Dag Marieke,

Dank je voor je compliment! Wie weet krijg je ooit de gelegenheid om zelf een jaartje weg te gaan... Voor tips over details van werk, huis en verzekeringen en zo kun je ons altijd mailen.

Groeten, Esther

Een reactie posten