donderdag 26 mei 2011

Permis d'Escalade - klimmen in Berdorf

Deze week hebben we het Permis d'Escalade gekregen van Le Gouvernement du Grand-Duche de Luxembourg. Met deze permit heb je toestemming van het Ministerie van Milieu om te klimmen in het natuurgebied Berdorf.
Over het algemeen is het lidmaatschap van een bergsportvereniging voldoende om ergens te mogen klimmen. Soms gelden er lokale bepalingen en heb je een dagkaart nodig of moet je je even aanmelden. In België hebben Nederlanderse klimmers een klimjaarkaart nodig waarmee je naar een aantal klimgebieden kunt. In Luxemburg heeft iedereen een klimkaart nodig.
Om de permit te krijgen moet je een formulier opsturen waarin je moet aangeven op welke dagen je wilt komen klimmen. Je moet dat minimaal 2 weken van te voren doen. Onze ervaring is dat de permit niet op tijd wordt toegestuurd, ook al heb je je zeer vroeg aangemeld, maar dat je vervolgens wel een permit voor het hele resterende jaar krijgt. De permit wordt verstrekt door het Departement de L'Environnement.
Om de rust en de natuur in het gebied te beschermen, geldt een aantal bepalingen. Zo mag je bijvoorbeeld niet met meer dan 3 mensen een 'touwgroep' vormen. Je mag niet abseilen en boomwortels mag je niet gebruiken als zekerpunt. Pof (magnesium) mag je alleen gebruiken in routes vanaf niveau 6c, maar liever gebruik je het helemaal niet. In de begeleidende brief staat het als volgt verwoord: "Diese Praxis entstellt den Character des Felskletterns und die Schmiererei ergibt eind landschaftliches schlechtes Bild der Felsen (...)." Met name het woord Schmiererei vind ik mooi.... Klinkt als smeerlapperij, maar bedoeld wordt zoiets als vervuiling.
We vertrekken in de eerste week van juli en misschien beginnen we wel in Berdorf....Informatie over het gebied en de topo volgen dan nog.

NASCHRIFT: sinds 2016 is de Permis d´Escalade vervallen. NKBV-leden kunnen in Berdorf met hun lidmaatschapsbewijs en identiteitskaart klimmen zonder speciale permis.

Esther

Geen opmerkingen:

Een reactie posten