maandag 18 juli 2011

Topo-review Berdorf

'Climbing in Berdorf' van Marcus Haysom is één van de mooiste topo's die we tot nu toe gezien hebben. In deze engelsatlige topo staan de verschillende sectoren staan met zeer duidelijke kleurenfoto's waarop de routes met rode lijnen zijn ingetekend. Op de rechterbladzijde vind je steeds een foto van de sector, op de linkerpagina staat een tabel met de naam, de lengte, het aantal haken en de waardering van de route. Ook is er zeer beknopt beschreven wat de verschillende routes kenmerkt. Omdat sommige routes of sectornamen op de wand geschreven staan, is het allemaal erg gemakkelijk te vinden.

Verder geeft de topo informatie over de 'permit', het benodigde klimmateriaal en het gebruik van pof (volgens de gedragscode in dit beschermde natuurgebied mag je pas vanaf waardering 6c pof gebruiken). Ook staan er advertenties in van de campings, een buitensportwinkel in Brussel (?!), een klimhal in Arlon en, niet te vergeten, een midgetgolfbaan in Berdorf.

De auteur verwijst veelvuldig naar de website www.climbing.lu. Klimmers die vaak in Berdorf komen, hebben varianten bedacht op de bestaande routes. Eén voorbeeld daarvan vind je in de topo. Op de website staan meerdere varianten. Het enige dat we aan deze topo 'missen' is een indicatie van de schoonheid van een route. Wij vonden eerlijk gezegd alle routes die we hebben gedaan erg mooi, maar dat kan toeval zijn...

nonstop-waardering: 4 sterren

Titel: Climbing in Berdorf
Auteur: Marcus Heysom, Kloter Klub Hesper
Uitgave: 2009
ISBN: 978-2-87996-636-6

Geen opmerkingen:

Een reactie posten