dinsdag 3 mei 2011

Crag-info Dentelles de Montmirail

Dertig kilometer ten noordoosten van Avignon, in het glooiende landschap van de Provence met zijn vele wijngaarden, steken de kalkrotsen van Dentelles de Montmirail als een enorme hanenkam boven het landschap uit. Het is een oud massief waar al sinds de jaren 20 geklommen wordt. Aanvankelijk werden er alleen routes geopend op het hoofdmassief 'Chaîne de Gigondas'. Later zijn ook andere ketens en losstaande massieven in deze regio toegankelijk gemaakt. Maar ook in de afgelopen jaren zijn er nog nieuwe routes geopend op Chaîne de Gigondas Sud en bij Cascade de Lafare (zie topo).

Routes 
In Dentelles de Montmirail vind je vooral klassieke sportklimroutes op loodrechte wanden en langs natuurlijke scheuren en versnijdingen. Extreme overhang vind je er weinig, wel zijn er een aantal plaatroutes. Op een enkele uitzondering na is de rots niet afgeklommen. Op één plek in massief de Cascade is niet de route, maar wel de aanloop spekglad. Dit komt omdat de rots waarop je loopt, glad geslepen is door het water. Hier komen ook dagjesmensen met busladingen tegelijk naar de waterval kijken (die overigens niet zo indrukwekkend is). Wij vonden de routes op het hoofdmassief het mooist. Verder zijn de Chaîne de Clapis en Rocher de St. Christophe een bezoek waard. Voor de meer alpien aangelegde klimmer is de graat beklimming 'Traverse de Florettes' een echte aanrader.

Behaking 
De routes zijn over het algemeen voorzien van moderne boorhaken. In een enkele route vind je nog oude behaking en ook zijn er enkele trad routes, dit staat bij de route vermeld in de topo. De haakafstanden zijn op sommige plaatsen wat groter, zoals je wel vaker ziet bij oudere klimgebieden. Een minpunt is dat de positionering van de haken soms discutabel is. In sommige routes zit de derde haak zo hoog boven de tweede dat je kans loopt om een grounder te maken. Ook laat de behaking boven rotsbandjes in de route vaak te wensen over.

Beste tijd 
Omdat het hoofdmassief zowel een noord- als een zuidwand heeft, kun je er op warme èn koude dagen goed klimmen.  Maar dit gebied is ook bekend om de harde en koude mistral wind die bij de rotsen kan waaien, het is daarom verstandig om naast het de weers- ook de windverwachting te raadplegen voordat je naar Dentelles vertrekt.

De topo 
Voor informatie over de topo zie hier

Overnachten
Wij hebben geslapen op camping Roquefiguier, een gemeentelijke camping in Beaumes de Venise. Een prima camping: €5 per persoon met gratis warme douches en wifi. Voor de toegang tot het World Wide Web moet je overigens wel tijdens kantooruren op de camping zijn, alleen dan zet de beheerder de server aan. Er is ook nog een camping bij de boer in de buurt, maar die is aan de prijs. Verder vind je er ook nog wat luxere campings, maar daar hebben we ons niet over geïnformeerd. De gemeentelijke camping ligt vlakbij het dorpscentrum waar je de topo, brood en wijn kunt kopen. Ook zijn er enkele restaurants en café's. Voor alle massieven moet je een stukje rijden, maar Beaumes de Venise ligt redelijk centraal zodat je niet te veel aan het rondrijden bent.

Omgeving
In de buurt zijn wel nog diverse andere klimgebieden te vinden. Bijvoorbeeld:
- Buis les Barronies
- St Léger du Ventoux
- Orpierre

Waardering
Routes
Omgeving
Behaking

Pieter en Esther

Geen opmerkingen:

Een reactie posten