donderdag 5 mei 2011

Topo-review: Dentelles de Montmirail

Wij hebben gebruik gemaakt van de nieuwste topo: deze is uitgegeven in 2010 en het is de 11e editie. Toevallig hebben we ook de 10e editie (2003). Beide topo's zijn in het Frans geschreven.
De belangrijkste verandering is dat de nieuwste topo geen getekende routes heeft, maar foto's van het massief met daarin de routes aangegeven. Een andere verandering is dat de nieuwste topo gebruik maakt van symbolen waardoor je in één oogopslag ziet hoe lang je moet lopen; of je plaat, dakjes of pockets kunt verwachten; en of het gaat om een zuid-, noord- , oost- of westwand.  Om te weten of je last zult hebben van de mistral moet je de geschreven informatie bij het massief lezen.Verder zijn er sinds 2003 enkele nieuwe routes geopend in het massief Cascade de Lafare en in Chaîne de Gigondas Sud .

Een nadeel van de topo is dat de aanloop naar de massieven niet altijd duidelijk is. Je kunt verkeerd lopen tijdens de aanloop. Er staan schematische kaartjes in, die wij soms pas begrepen nadat we het gezochte massief al hadden bezocht. Heb je eenmaal het juiste massief gevonden dan is het vinden van de routes niet meer zo'n probleem. De foto's zijn duidelijk en vaak is een aantal namen van routes op de rots aangegeven.
In de topo heeft iedere route een waardering gekregen van 0 tot 3 sterren. Zoals in de topo zelf al aangeeft, is het een subjectieve waardering van de schoonheid van de route. Maar wij vonden het een goed hulpmiddel om het meeste uit een beperkt aantal klimdagen te halen.

De topo is uitgegeven door de Franse Alpen Club en de opbrengst van de topo komt ten goede aan het onderhoud van de massieven. Wat natuurlijk al een belangrijke reden is om deze topo (voor slechts 16 euro) te kopen. Je kunt de topo lokaal verkijgen, bij de sigarenwinkel in Beaumes de Venise. Wil je ook andere klimgebieden rondom Avignon bezoeken, dan is de Engelstalige topo 'Avignon' van Jingo Wobbly een goed alternatief.

nonstopclimbing waardering

Titel:Grimpe aux Dentelles
Autor: Olivier Gaude, Club Alpin d'Avignon et de Vaucluse
Edition:11e, 2010
ISBN: 2-900372-58-5

Pieter en Esther

Geen opmerkingen:

Een reactie posten