zaterdag 28 november 2015

Crag-info: Leonidio

Het afgelopen jaar is er al in veel klimmagazines en websites aandacht besteed aan ´het´ nieuwe klimgebied van Griekenland.  Daarbij wordt er al snel de vergelijking gemaakt tussen Leonidio en Kalymnos. Alhoewel er al veel langer geklommen wordt in de buurt van Leonidio is de potentie van dit klimgebied pas de laatste jaren internationaal bekend geworden. Dit heeft er toe geleid dat er de laatste paar jaar veel routes zijn geopend en met  bijna 1000 routes is een klimgebied van betekenis ontstaan.

Zowel in Leonidio als in Kalymnos vind je prachtige tufa's. En al zit je in Leonidio niet op een eiland, de zee ligt binnen handbereik. Daarnaast is Leonidio makkelijker bereikbaar. Maar met meer dan 2700 routes en vele duizenden klimmers per jaar is Kalymnos het Benidorm van de klimwereld. Zover is Leonidio nog niet, maar wat wat niet is kan nog komen!

De rots en de routes
De rotsen van Leonidio bieden een grote variëteit aan routes. Van neigende en lange verticale wanden tot  sterk overhangende wanden met tufa´s. Met name de overhangende wanden met colonettes van 40 meter lang zijn zeer indrukwekkend. De diverse sectoren liggen verspreid in de vallei tussen Leonidio en Kosmas. Omdat de sectoren verspreid liggen in een groot dal is het noodzakelijk om over een eigen vervoermiddel te beschikken. 

De behaking
De behaking in Leonidio is prima in orde en de standplaatsen zijn over het algemeen goed ingericht.

Beste tijd om te klimmen
In de periode van oktober tot en met april is de temperatuur voldoende laag om het mogelijk te maken om hier te klimmen. In het najaar en de winter heb je wat meer kans op neerslag.

Voorzieningen
Leonidio is een relatief klein provinciestadje, waar je de voornaamste basisvoorzieningen vindt. Je vindt er diverse kleine winkeltjes, bakkers en supermarkten. Op maandag is er markt waar je voor heel gunstige prijzen verse groente en fruit kunt kopen. Er is zelfs een heel klein klimwinkeltje met een enthousiaste eigenaar die je graag alle informatie over de klimgebieden vertelt. Internet is o.a. beschikbaar bij ´Red Rock Café´. Vanaf 19 november 2015 kun je ook terecht bij 'Pánjika', eetcafé (kleine kaart) en trefpunt voor klimmers. Ze verkopen er wat klimmateriaal en ze hebben wifi. Waarschijnlijk is het de enige plek in Leonidio waar je binnen niet mag roken. Pánjaki ligt een beetje verstopt in een zijstraatje aan het eind van de hoofdstraat door Leonidio. Bordjes wijzen je de weg. Middenin het dorp ligt een piepklein en heel goed (en erg goedkoop) restaurantje. Het heeft geen naam op de gevel, maar het ligt tegenover kruidenier 'Kaba'. Tegen de gevel staat staan oude  karrenwielen en bezems en andere nostalgische dingen. Overnachten kun je op camping Semeli (niet duur, mooi en gelegen aan het strand) of in in één van de vele beschikbare appartementen, studio´s of hotels. De camping hebben we een keer bezocht en is een prima overnachtingsplek. Je kunt er eventueel gebruik maken van een overdekte keuken. Een bron voor drinkwater is te vinden bij het klooster bij sector Elona (de lokale bewoners zeggen dat het water heilzaam is). Aan de zee vind je koude douches (handig als je er met een busje bivakkeert).
 
Nonstop-waardering
Wij geven deze vallei 4 sterren. Je vindt er een grote variëteit aan routes en rotsen en de vallei is bijzonder mooi.

Topo’s
Voor Leonidio heb je de keuze tussen verschillende topo´s. Voor een review over de belangrijkste topo´s klik hier hier.
Accommodatie
We hebben tot nu toe alleen wild gekampeerd en een keer de camping bezocht. Hieronder noemen we de adressen waarvan we denken dat ze de moeite waard zijn om te bezoeken. Er is nog veel meer accommodatie, maar die is of veel duurder of veel verder weg. Hieronder de accommodatie die niet duur is en met eigenaren die heel vriendelijk hebben gereageerd op ons verzoek om meer informatie:
Klimgebieden in de buurt
Er zijn diverse klimgebieden in Griekenland in ontwikkeling o.a. het nabij gelegen Kyparissi

Foto's
Hier vind je de foto's van Leonidio

Pieter en Esther
©2017 nonstopclimbing.nl

3 opmerkingen:

Anoniem zei

dankejwel Esther, gaan het checken over anderhalve week! Joost Frakking

nonstopclimbing.nl zei

Dag Joost, Ik ben benieuwd hoe je het vindt! En als het een beetje mee zit vind je er ook nog wel wat paddenstoelen ;-) Veel plezier! Groeten, Esther

joost zei

ok, net terug.

Het nieuwe gidsje is uit. te koop bij Panjika (klim café in leonidio), super gidsje!

overall:
super gebied waar alles leuk is, leuk stadje, aardige mensen, lekker en goedkoop (uit) eten, al is de keuze voor vegetariërs soms wat beperkt.

Qua klimmen, super rots met immens veel potentie. zwaar overhangend is het veel tufa klimmen, bij meer liggende routes: kweek vooraf eelt, super scherp! Omdat het nog zo nieuw is kunnen in de verticale / liggende routes de scherpste puntjes nog een beetje verbrokkelen onder je voeten. Moeten nog wat klimmers overheen.

wij hebben geklommen in de volgende sectoren:
b5, twin caves -> mooi
E2, saint nicolas, fantastisch plekje bij klooster, mooie routes op de rechter sector, linker sector viezig. Doordat er wilde geiten lopen veel steenslag, daardoor toch geen aanrader ondanks de mooie routes.
A18, Elona. indrukwekkende overhang met rechts daarvan voor de gewone stervelingen mooie routes. Aanrader.
A5, Berliner Mauer. in de tufa's mooie rots en routes. buiten de tufa's nogal brokkelige rots.
C7, Namasté. prima om op te warmen voor Mars.
C8, Mars. De Enige plek waar het druk was (lees meer dan 4 touwgroepen in een gebied tegelijkertijd, maar het was november, zal met kerst best echt druk kunnen zijn). Mooi, steil (rondom de 6c vriendelijk gewaardeerd, aantal moilijker routes hebben knalharde boulderpas aan het begin!) Aanrader!
A13, Adrspach Wall. wat harder gewaardeerd gebied, sleutelpas in bijna alle routes in de laatste paar meters van de route.
A17, Africa. Scheur die pagina uit je gidsje. 2 routes, één met verbrokkelende grepen en treden en losse steentjes (tot 5x5 cm) en één met wat vastere structuur van rots maar grote losse blokken (gemiddeld 40x40 cm). slijp die haken uit die wand!
Joost

Een reactie posten