donderdag 4 mei 2017

Topo-review: Leonidio Climbing Guidebook

Meerdere topo´s beschikbaar
Voor Leonidio heb je de keuze tussen twee online topo´s en twee gedrukte topo´s:
Climbing Leonidio (online topo met foto´s van de sectoren en ingetekende routes)
Climb in Leonidio (online topo met overzichtskaart en routenamen en - niveaus)
- Greece: sportclimbing, the best of (editie 2014) Aris Theodoropoulos (overzichtstoop Griekenland)
- Leonidio Climbing Guidebook van Pánjaki Cooperative

Over Leonidio Climbing Guidebook gaat deze review. De online topo van Climbing Leonidio was lange tijd de meest actuele en handzame topo, maar sinds 2016 is er nu de gedrukte en meest complete gids van Pánjaki Cooperative. Er worden echter nog steeds nieuwe routes geopend, dus hou de online topo van Climbing Leonido wel in de gaten! 
Cover--front-FINAL-CIRCLE-small_02.jpg

Leonidio Climbing Guidebook
In het najaar is de eerste gedrukte topo van Leonido verschenen. Wij maakten tot die tijd gebruik van de online topo van Climbing Leonidio omdat die het meest duidelijk èn het meest actueel was. De gedrukte topo van Aris bevat allerlei gebieden die we niet bezoeken èn hij is niet volledig. Nu is er dan een prachtige, compacte topo die alle sportklimgebieden en enkele multipitiches  beschrijft die je in Leonidio kunt vinden. Wij hebben geen multipitiches gedaan. Deze beoordeling van de topo gaat daarom alleen over het sportklimgedeelte van de topo. Wel geven we een korte beschrijving van hoe de multipitches worden weergegeven.

Overzichtskaart - en tabel
Voorin de topo is een kaartje opgenomen van de klimgebieden van Leonidio. Zo kun je in één oogopslag zien waar welk gebied ligt. Het gehele gebied is opgedeeld in 5 sectoren en elke sector heeft een eigen kleur die weer terugkomt in de gebiedsbeschrijvingen Dit om de gids iets handzamer te maken. In de voorflap, dichtbij de overzichtskaart vind je een inhoudsopgave van de sectoren zodat je er snel naar toe kunt bladeren.
Ook vind je voorin de topo een handige tabel met een overzicht van de klimgebieden en de routes die je er kunt vinden. Met extra info over de steilheid van de routes, de vereiste klimtechniek, de aanloop, oriëntatie op de zonbeschermingsfactoren tegen regen, kindvriendelijkheid etc.
De aanloop naar de verschillende klimgebieden en boulders is beknopt beschreven en is ook goed te zien in de verschillende deelkaartjes. Bovendien vermeldt de topo de GPS coördinaten van de parkeerplaatsen bij de sectoren. Wij hebben de verschillende gebieden steeds moeiteloos kunnen vinden.

Algemeen
Voorin de topo vind je allerlei tips mbt accommodatie, horeca, medische zorg, (openbaar) vervoer, mooie plekjes om te zwemmen, bezienswaardigheden en winkeltjes. Verder natuurlijk beschrijvingen van de lokale geschiedenis, een beschrijving van de ´filosofie´ van Pánjaki Cooperative, de geschiedenis van het klimmen in Leonidio en een lijst met do´s en don´ts mbt het klimmen. De winst uit deze topo gaat onder meer naar herbehaking van routes.

Sportklimmen
Per sportklimgebied vind je een foto van het massief. De routes zijn ingetekend. De tekeningen zijn niet altijd even duidelijk, maar omdat de meeste routes ook op de wand staan geschreven kom je er toch wel uit. De foto´s die gebruikt worden door Climbing Leonidio in de online topo geven een betere indruk van de schoonheid van de verschillende sectoren. Zeker de moeite om die erbij te halen.
Per route wordt aangegeven hoe lang hij is en wie hem geopend heeft.

Multipitches
De multipitiches zijn ingetekend op (onduidelijke) foto´s. Per multipitch wordt beschreven hoeveel boor- of mephaken en in de route te vinden zijn, hoe lang de route is en hoe hard elke touwlengte is. De langste multipitch is 200m en is zes touwlengtes.

Waardering
Wij waarderen deze topo met 4 sterren. Maar zoals gezegd: hou ook de online topo van Climbing Leonidio in de gaten. Dit gebied is volop in ontwikkeling en waarschijnlijk is deze gedrukte topo binnenkort al weer achterhaald.

Praktisch
Titel: Leonidio Climbing Guidebook
Taal: Engels
Auteur en uitgever: Pánjaki Cooperative
Druk: 2016
ISBN: geen
Prijs: €27,-
Verkrijgbaarheid: bij het klimwinkeltje aan de hoofdweg in Leonidio (naast de meubel- annex witgoedhandel) en bij Pánjika cooperative iets verderop in het dorp (volg de bordjes).

Esther
©2017 nonstopclimbing.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten