donderdag 1 oktober 2015

Crag-info: Maltatal

Wij proberen dit klimjaar zoveel als mogelijk nieuwe klimgebieden te bezoeken; althans, gebieden die voor ons nieuw zijn. Soms kom je dan in gebieden die tegenvallen, maar gelukkig kom je ook wel eens in gebieden die ons aangenaam verrassen. We wisten niet goed wat we van het Maltatal moesten verwachten. We waren uitgenodigd door Stephan van den Berg (van Berg & Sonne) om eens langs te komen. Wij hadden er alleen van gehoord als ijsklim- en bouldergebied. Toch zijn er ook veel prachtige sportklimroutes en met de recent verschenen (eerste) topo van het Maltatal worden deze nu ook voor een groter publiek toegankelijk.

De rots en de routes
De massieven in het Maltatal bestaan voornamelijk uit gneis en graniet. De routes zijn zeer divers en vaak verrassend mooi. De wanden die je er vindt variëren van neigend tot stevig overhangend. De klimstijl is zeer divers: kleine randjes, ronde slopers, maar ook scheuren en hoekversnijdingen. Veel routes hebben een boulderachtige crux, dus als je hier naar toe gaat voor de easy-onsights dan kan het wel wat tegenvallen. Wij vonden de waardering sowieso aan de stevige kant, maar de routes zijn er niet minder leuk door. Wij vonden de massieven Kreuzberg en Kolloseum erg mooi en hier kun je ook klimmen als het regent.

Tolweg
Het enige nadeel van het Maltatal is dat je tol moet betalen als je dieper het dal in gaat. Acht van de 18 sportklimmassieven en 1 van de 2 bouldergebieden liggen vóór de tolweg; de overige sportklim- en bouldergebieden en de multipitches liggen allemaal daarna. Van begin mei tot eind oktober is de tolweg tussen 7u en 18u geopend en dan moet je €18,50 betalen. Daarna (of daarvoor) kun je gratis door rijden. Als je met je busje bij het stuwmeer aan het einde van het Maltatal bivakkeert kun je de kosten makkelijk drukken door 's avonds al naar boven te rijden.

De behaking
De meeste routes in het Maltatal zijn recent herbehaakt en de kwaliteit is dan ook prima. Ook op de plaatsing en de afstanden tussen de haken is weinig aan te merken.

Beste tijd om te klimmen
In de winter is het hier wat te koud om te sportklimmen (het Maltatal is niet voor niets bekend als ijsklimgebied). Maar in het voor- en najaar zijn de condities hier vaak goed. Als het erg warm is in de zomer kun je het beste vroeg in de ochtend dan wel laat in de middag klimmen, want echte noordwanden zijn er weinig.

Voorzieningen
In Malta is een camping waar je kunt overnachten en in Gmünd vind je diverse supermarkten. Ook zijn er diverse vakantiehuizen e.d. te huur. Slapen in je busje of auto kan op diverse plekken, o.a. iets voorbij Malta links van de weg over een bruggetje bij een picknickweide of aan het einde van het dal bij het stuwmeer (zie ook de info over de tolweg). Drinkwater hebben wij nergens gevonden. Als je niet alleen wilt klimmen, maar ook wilt zwemmen, wandelen of fietsen, dan is een verblijf bij Berg und Sonne een goede mogelijkheid dankzij de centrale ligging.

Overige mogelijkheden
Het Maltatal heeft ook zeer goede mogelijkheden om te boulderen en om alpiene multipitch-routes te klimmen. Deze zijn allemaal opgenomen in de topo. Verder hebben we veel mensen zien fietsen en wandelen. Op sommige plaatsen in de rivier Malta kun je verkoeling zoeken, info over de mooiste zwemplekjes vind je in de topo.

Nonstop-waardering
3,5 sterren, het klimmen is er bijzonder mooi, maar de hoge kosten van de tolweg zijn misschien wel een beperking, alhoewel je ook vóór de tolweg mooi kunt klimmen.

Topo
Kletterführer Maltatal, G. Schaar (Panico Alpinverlag)

Foto's
De foto's van Maltatal

Pieter
©2015 nonstopclimbing.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten