zondag 20 september 2015

Topo-review Maltatal

In augustus is de eerste topo van het Maltatal verschenen. Er wordt hier al zo'n 30 jaar geklommen, maar een officiële topo was er nog niet. Nu is er dan een prachtige, compacte topo die alle sportklimgebieden, boulders en alpiene multipitches beschrijft die je in het Maltatal kunt vinden. Wij hebben alleen enkele sportklimgebieden bezocht; deze review gaat daarom met name over het sportklimgedeelte van de topo.

Overzichtskaarten (en de tolweg)
In de achterflap is een kaartje opgenomen van het Maltatal. Zo kun je in één oogopslag zien waar welk gebied ligt. Het sportklimmen, boulderen en de mulipitches hebben verschillende kleuren gekregen in deze kaart, zodat je ook gemakkelijk kunt zien wat-waar-te-doen-is.

Jammer is dat de topo geen informatie geeft over de tol die je moet betalen als je dieper het dal in gaat. Acht van de 18 sportklimmassieven liggen vóór de tolweg; de overige sportklimgebieden, één van de twee bouldergenbieden en de multipitches liggen allemaal daarna. Van begin mei tot eind oktober is de tolweg tussen 7u en 18u geopend en dan moet je €18,50 betalen. Daarna (of daarvoor) kun je gratis door rijden. (Als je bij het stuwmeer aan het einde van het Maltatal met een busje bivakkeert, kun je de kosten wat drukken).

Algemeen
De aanloop naar de verschillende klimgebieden en boulders is beknopt beschreven en is ook goed te zien in de verschillende deelkaartjes. Wij hebben de verschillende gebieden steeds moeiteloos kunnen vinden.
Door de foto's van de verschillende gebieden krijg je een goed idee van hoe mooi het klimmen is in deze vallei.
Voorin de topo vind je allerlei tips mbt accommodatie, horeca, mooie plekjes om te zwemmen, de dichtstbijzijnde klimhal en het openbaar vervoer. En natuurlijk is ook een korte historische schets van (het klimmen in) het Maltatal opgenomen.
Ook staan er nog wat gedragsregels mbt het klimmen in dit dal; veel massieven bevinden zich op privé-terrein, dus het is goed om dat even te lezen. Actuele informatie vind je overigens ook op www.facebook.com/maltatopo.
Per gebied vind je in het kort informatie mbt het parkeren, de hoogte van de wand, de oriëntatie tov van de zon, of je er droog kunt klimmen als het regent en het aantal routes per moeilijkheidsgraad. Wat mist is informatie over hoe lang je touw moet zijn. Met een 80m touw kom je in elk geval een heel eind.

Sportklimmen
Per sportklimgebied vind je een tekening van het massief. De routes zijn ingetekend. De tekeningen zijn niet altijd even duidelijk, maar omdat sommige routes ook op de wand staan geschreven kom je er toch wel uit. Ook hebben we gezien dat enkele routes verschillende waarderingen hebben (als een route bijvoorbeeld op 2 pagina's is ingetekend). We vonden sowieso de routes over het algemeen wat hard gewardeerd in deze topo.

Boulders
Van de boulders is steeds een bovenaanzicht van het bouldergebied getekend en de boulderlijnen zijn in de foto's van de blokken ingetekend.

Alpiene multipitches
Van de alpiene routes is steeds zowel een foto als een tekening opgenomen. Daarnaast wordt elke route ook nog uitvoerig beschreven.

Waardering
Wij waarderen deze topo met 3,5 sterren. Afgezien van wat schoonheidsfoutjes die een eerste topo meestal met zich mee brengt, is het een mooie en handzame topo.

Praktisch
Titel: Kletterführer Maltatal: Sportklettern-Alpinklettern-Boulder
Talen: Duits en Engels
Auteur: Gerhard Schaar
Uitgeverij: Panico Alpinverlag
Druk:augustus 2015
ISBN: 978-3-95611-035-1
Prijs: €29,80
Verkrijgbaarheid: klimwinkel Vertical Lifestyle in Gmünd (aan het begin van het Maltatal) en bij de Fell-und Mineralienstube in het Maltatal zelf (iets voorbij Malta).

Esther

©2015 nonstopclimbing.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten