maandag 5 oktober 2015

Crag-info: Arco

Arco is misschien wel het meest bekende klimgebied van Europa met een rijke geschiedenis. Arco ligt op een steenworp afstand van het Gardameer. Al in 1986 werd hier één van de eerste sportklimwedstrijden georganiseerd. Het multipitchen in de Sarca-vallei heeft een veel langere historie. Inmiddels is de bekendheid van Arco misschien wel meer te danken aan het grote aantal klimwinkels dat hier te vinden is dan aan het klimmen zelf. Als je hier bent, zie je meer klimmers in klimwinkels en op terrasjes dan bij de massieven zelf. Waar in het verleden voornamelijk de wereldtop en de alpinisten te vinden waren, tref je nu voornamelijk 'vakantieklimmers'.

De rots en de routes
In het Sarcadal klim je op kalk: je vindt er veel plaat, kleine randjes en gaatjes, maar soms ook mooie tufa's. De rijke historie heeft helaas ook zijn sporen achter gelaten op de rotsen. Veel sportklimroutes zijn gladgeklommen, zowel in de lage als in de hogere niveaus. Zelfs bij de populaire multi-pich routes ontbreekt het soms aan de benodigde ruwheid om echt van het klimmen te kunnen genieten. Desondanks zijn er met een beetje zoeken nog steeds wel massieven te vinden die nog enigszins ruw zijn. De multi-pitch routes in de Sarca-vallei zijn zeer divers. Het lijkt wel of iedere mogelijke lijn geopend is onafhankelijk van de kwaliteit van de routes of het gesteente. Je vindt zowel goed behaakte routes, trad-routes als ook artificiële routes. Door het Sarcadalloopt een drukke weg. Bij veel klimmassieven heb je last van verkeerslawaai.Dat is jammer, want de vallei is prachtig om te zien.

De behaking
De behaking van de sportklimroutes in Arco is meestal zeer goed. In de multipitchroutes is de kwaliteit van de behaking zeer wisselend. In de topo van Topoguide vind je goede informatie daarover. De topo van Versante Sud is wat minder duidelijk.

Beste tijd om te klimmen
Arco is typisch een bestemming voor het voor- en najaar. In de zomer kun je beter in het Gardameer gaan zwemmen, want voor klimmen is het dan echt te warm. Het kan erg benauwd worden in de Sarca-vallei, dus ook noordwanden zijn dan niet echt geschikt.

Voorzieningen
In Arco zijn diverse campings te vinden en in de buurt van Dro vind je een mooie agrarische camping (let op: de weg ernaar toe en de poort van deze camping zijn erg smal). Bivakeren in je auto of busje is op veel plaatsen in de vallei verboden. Op de grote parkeerplaats bij Lago di Cavedine wordt het gedoogd,er is zelfs een toilet. Vlakbij deze parkeerplaats (aan de linkerkant van de weg richting Pietramurata) is langs de weg een kraantje te vinden met drinkwater. Ook kun je bij de steengroeve vlakbij de klimmassieven Athos en Sisyphos bibakkeren met een busje. Supermarkten vind je in Arco en langs de weg tussen Riva en Sarche. Langs de grote weg in Pietramurata vind je 'Arco Resoling'. Hier kun je binnen 1 of 2 dagen je schoenen laten verzolen door een specialist. Voor wifi kun je bijna overal in Arco terecht. Een wasserette vind je tegenover de klimwinkel 'Redpoint', net buiten het centrum, richting Dro.

Nonstop-waardering
3 Sterren. Als het om het sportklimmen gaat, dan heeft Arco zijn beste tijd waarschijnlijk wel gehad. Het multipitchen vonden wij niet zo leuk: veel plaat, veel begroeiing en rommelige bandjes (ook in de hogere niveaus). De winkels, de sfeer en het klimaat zijn waarschijnlijk de belangrijkste redenen om naar Arco te gaan.

Topo's
Sportklimmen:
- Arco Rock, Mario Manica, Davide Negretti en Antonella Cicogna, Versante Sud, ISBN: 978-88-98609-07-9, 2015, Engelse editie, €31,-
- Best of Arco, Manuel Senettin en Thomas Hofer, ISBN: 978-88-98495-01-6, Uitgeverij Vertical-Life, 1e editie 2013, €20 tot €30 (afhankelijk van de taalversie).

Multipitchen:
- Sarca Walls, Classic and modern routes in the Sarca Valley, Diego Filippi, ISBN: 978-88-87890-72-3, Versante Sud, eerste Engelse editie 2009, prijs: €27,90.
- Topoguide

Foto's
De foto's van Arco volgen later op dit blog.

Pieter
©2015 nonstopclimbing.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten