maandag 20 juli 2015

Crag-info: Orco Valley

In het noordwesten van Italië ligt een bijzondere die deel uitmaakt van het nationaal park 'Gran Paradiso'. Hoewel Orco Valley vaak als 'klimgebied' wordt aangeduid is het niet een klimgebied zoals vele andere, waarbij een aantal massieven op slechts een aantal meter of ten hoogtse een beperkt aantal kilometer van elkaar liggen. De Orcovallei is meer dan 40 kilometer lang, waarlangs de diverse massieven verspreid liggen.

De rots en de routes
Orco dankt zijn internationale bekendheid vooral aan het feit dat je hier zogenaamde 'crack-routes' op graniet kunt klimmen. Crack-climbing (klimmen langs scheuren in rots) is een discipline uit de klimsport die vooral met gebieden als Yosemite wordt geassocieerd. In Europa zijn maar weinig gebieden waar je dit kunt beoefenen. Maar Orco heeft meer te bieden: zo vind je naast de vele trad-routes ook volledig behaakte routes en naast de verticale wanden ook plaat en overhangende routes.

De behaking

De behaking van de routes kan in Orco zeer sterk variëren, van volledig ontbrekend tot volledig behaakt. De topo geeft je hierover de benodigde informatie.

Materiaal
Het benodige materiaal voor het klimmen van de trad-routes kan per route zeer sterk varieren. Hieronder geven we slechts een indicatie van wat je mee zou kunnen nemen.
- Voor veel routes is het wenselijk om een volledige set camelots maat 0.3 t/m 3 (of een equivalent van een ander merk) mee te nemen aangevuld met een set nuts en hexen.
- Camelot maat 4 kan in diverse routes van pas komen, slechts enkele routes vereisen maat 5 en 6.
- In diverse routes is het handig of raadzaam om alle of een deel van de cams dubbel te hebben.
- Cams kleiner dan 0.3 kunnen in een aantal routes handig of zelfs noodzakelijk zijn.
- De single-pitch routes kunnen meestal met enkeltouw geklommen worden en voor de multipitch routes is vaak dubbeltouw noodzakelijk.
- En natuurlijk moet je je crag-gloves of een aantal rollen sporttape niet vergeten om je handen te beschermen.

Beste tijd om te klimmen
Over het algemeen zijn het voor- en najaar de beste seizoenen om hier te klimmen. Het weer kan wel wat wisselvallig zijn ook wel eens verschillen de gebieden voor- of achterin de vallei (o.a. door hoogte verschil). In een niet al te warme zomer zijn er ook nog wel wat mogelijkheden. Voor diverse seizoenen geldt wel dat de lucht in de Orco vallei erg vochtig kan zijn en dat is zeker als het warmer wordt bij het klimmen minder prettig.

Overnachten
In de Orco vallei vind je diverse campings en overnachtingsmogelijkheden. Wild kamperen is zeker in het laatste deel (dat onderdeel uit maakt van het nationaal park) niet toegestaan. Ook het overnachten in je busje of camper is daar gereguleerd tot een aantal (betaalde) parkeerplaatsen. Aan het begin van de vallei is het minder duidelijk of je in je busje mag slapen. Het kan zomaar zijn dat je bezoek krijgt van de carabinieri of de gemeentelijke politie die je vertelt dat je op die plek niet mag staan, en dat het elders wel mag, zonder duidelijk te zijn over waar je wel of niet mag staan. Wij zijn hier door verschillende soorten agenten van het kastje naar de muur gestuurd.

Voorzieningen
Veel winkels zijn er niet in de Orcovallei, hier en daar vind je een kleine supermarkt. De laatste 'grote' supermarkt is Simply Market in Locana (te vinden in een grote gele villa langs de kant van de weg). In Cuorgnè (de laatste grote plaats voor je de vallei in rijdt) vind je meer grote en goedkope supermarkten. In Locana kun je drinkwater tappen. Wifi hebben we alleen gevonden bij Rifugo/pizzeria Le Fonti in Ceresole Real. Daar kun je voor weinig geld een zeer goede pizza eten. Wij hebben wij geen enkele klimwinkel gezien, het is dus niet  mogelijk om 'even' de ontbrkende maat cam te kopen.

Klimgebieden in de buurt
Bij slecht weer kun je eventueel uitwijken naar Monte Bracco of Finale Ligure. Niet heel erg in de buurt, maar wel de moeite waard.

Waardering 
Wij geven deze vallei 4 sterren. Je vindt er voor elk wat wils en de massieven liggen in een prachtige omgeving.

Topo
Vall dell'Orco van Maurizio Oviglia.

Foto's
De foto's van Orco Valley.

Pieter

©2015 nonstopclimbing.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten