zondag 26 juli 2015

Crag-info: Simplon Dorf

Als het in de zomer overal te warm is geworden om te klimmen dan kun je nog altijd naar Simplon Dorf gaan. Op zo'n 1400 meter hoogte vind je een klein massief met meer dan 50 routes (alhoewel er maar zo'n 40 echt worden geklommen - de resterende tien zijn in de vergetelheid geraakt). Door de oost-oriëntatie is de zon in de zomer om 13u uit de wand en daarbij waait het er vaak ook nog een beetje, zodat je er de ideale klimcondities vindt op een warme zomermiddag. 

De rots en de routes
Simplon Dorf moet het niet hebben van de kwantiteit aan routes, maar wel van de kwaliteit. De gneiswand biedt een zeer mooie variëteit aan routes, van steil tot overhangend. De niveaus variëren tussen de 5c en 7c, waarbij aangetekend moet worden dat het gebied vooral interessant is voor klimmers die (hogere) zesdegraads en mooie zevende graadsroutes zoeken. Ook als het regent kun je hier prima klimmen. De klimmer blijft sowieso droog, de zekeraar moet wat dichter bij de wand gaan staan om droog te blijven.

De behaking
De routes zijn ruimschoots van goede haken voorzien. Voor diverse routes heb je meer dan 14 setjes nodig. Ondanks de hoeveelheid haken is de positionering van de haken niet altijd helemaal logisch, waardoor het een enkele keer lastig is om de logische lijn van een route te vinden.

Beste tijd om te klimmen
Simplon is een echt zomergebied. Het kan hier soms flink waaien waardoor het in de middag als de zon weg is flink kan afkoelen. Neem daarom ook op warme dagen voor de zekerheid wat warme kleding mee.

Overnachten
In Simplon Dorf zijn meerdere hotels; een camping hebben we in de directe omgeving niet gezien. De dichtsbijzijnde is waarschijnlijk 25km verder in de buurt van Brig. Overnachten in je auto/bus kan bij het massief of aan het einde van het dorp (onder de sportvelden) - de lokale bewoners hebben daar geen enkel probleem mee. In tegendeel zelfs: elke dag werden wij hartelijk begroet door passerende dorpsbewoners en we werden zelfs uitgenodigd om deel te nemen aan een schuttersfeest...

Voorzieningen

Simplon Dorf heeft een heel klein supermarktje en een (goede) bakker. De grotere supermarkten vind je in Brig (25km). Water is er op diverse plekken in het dorp bij een bron. 'Héél gezond', volgens een dame uit het dorp. Wifi hebben we hier niet gezien.

Populariteit

Het massief SimplonDorf is erg populair, met name onder Italianen en in het weekend. Door de week en in de ochtend is het er rustiger.

Waardering
Wij geven dit gebied 4 sterren. Ondanks dat het een klein gebied is, zijn wij er nog niet klaar. We hebben er een aantal prachtige routes geklommen en we komen hier zeker nog eens terug om de rest te klimmen (of om 'projecten' af te ronden).

Klimgebieden in de buurt
- Simplon Pass
- Il Cippo in Gondo
- Balma in Iselle (Italië)
Ook rondom Brig vind je een aantal klimgebieden.
 
Topo's
- Extrem West (von Känel); editie 2010, uitgeverij Filidor; ISBN 9783906087344
- Kletterführer Oberwallis (Pointner, Feller), editie: 2012; uitgeverij: SAC
- Ossola Rock (div) Editie 2014;  Versante Sud;  ISBN  978-8896634875

Foto's
De foto´s van Simplon

Pieter
©2015 nonstopclimbing.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten