zaterdag 9 mei 2015

Van het bed gelicht

De laatste twee weken van onze tijd in Catalonië hebben we doorgebracht in Organyà, bij klimmassief 'Tres Ponts'. Meestal was het mooi weer, maar we hebben ook een paar dagen stromende regen gehad. Toen we op een zaterdagavond na het klimmen het weerbericht checkten, zagen we dat zondag een hopeloze dag zou worden - regen van de vroege ochtend tot de late avond. Tijd voor een regenprogramma: een bezoek aan belastingparadijs Andorra. Dezelfde avond zijn we nog richting Andorra gereden en vlak voor de grens, op een rustige bergweg, wilden we de nacht doorbrengen. Prachtig uitzicht, geen verkeer - een prima plek, dachten we.
Tot er om middernacht een auto naast de bus stopte en we twee mensen om de bus heen hoorden lopen. "Vreemd," denk je dan, "wat komen die hier nou doen?". Op een gegeven moment werd er op de ramen geklopt: "Open maken, toon uw papieren, Gardia Civil!" Pieter stak zijn hoofd uit het dakraam (past precies) en keek eens goed naar de nachtelijke bezoekers en hun auto. Geen uniform, een gewone auto. "Waarom heeft u geen politie-wagen? Waarom draagt u geen uniform?", vroeg Pieter. De mannen beweerden geheime agent te zijn en waren 'incognito'. Ze konden hun politie-papieren tonen aan Pieter (die nog steeds met zijn hoofd uit het dak stak), dus toen hebben we toch maar open gedaan. Toen ze twee slaperige veertigers zagen, waren de papieren niet meer nodig, maar voor de zekerheid wilden ze nog wel even in de kast onder het bed kijken. Tja, en wat vind je dan in een klimmersbus? Zakken vol vieze was en klimspullen. Daar waren ze overduidelijk tevreden mee en de kast moest maar weer snel dicht.
Ze vertelden ons dat we op een 'smokkelaarsweg' stonden en dat we een typische 'smokkelaarsbus' hebben. "Smokkel? Wat valt hier nu te smokkelen?", riepen wij uit. Tabak dus, en drank - nagenoeg gratis in Andorra.
Hmm, dus als je wilt smokkelen kun je beter de snelweg nemen en in een 'gewone' auto rijden. We kijken sindsdien met hele andere ogen naar Mercedes Vito-busjes. Drie van de vier Spaanse klimmers rijden rond in zo'n busje...allemaal smokkelaars dus?
Niks aan trouwens, dat Andorra... (maar de omringende bergen zijn wèl prachtig).

Esther
©2015 nonstopclimbing.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten