maandag 2 maart 2015

Klimmen in de hardste crag ter wereld: Gran Cova

Eind februari hebben we een paar dagen geklommen in Gran Cova, vlakbij het dorpje Santa Linya. Deze prachtige grot staat bekend als het 'hardste' klimmassief ter wereld omdat er veel achtste en negendegraadsroutes zitten. Pieter klimt momenteel 7b+ en ik klim soms een 7b, en gelukkig voor ons kun je dat ook doen in Gran Cova. Deze routes zijn niet erg lang en vaak de start van veel moeilijker vervolgroutes dwars door het enorme dak heen. De klimmers die achtste en negendegraadsroutes klimmen, warmen zich in 'onze' routes op. Terwijl wij wat aan een elastiek trekken of andere rek- en strekoefeningen doen, rennen deze godenzonen door ons maximale niveau heen.
Wat leuk is, is dat we een pauzeprogramma hebben in deze grot. Iedere keer als wij even pauze hebben, kunnen we kijken naar de prestaties van topklimmers.
Eén maal hebben we hier één van de beste klimmers ter wereld een 9a+ zien klimmen. Sachi Amma arriveerde rond het middaguur, en werd bij aankomst eerst geïnterviewd door Joe Kinder (een Amerikaase profklimmer en filmer). Vervolgens stapte hij na een hele korte opwarming met een elastiek en wat boulderbewegingen onderaan de wand een route in. Het eerste deel kende hij al dus daar besteedde hij geen aandacht aan. Het tweede deel, het 9a+ deel, kende hij niet en werkte hij pas-voor-pas uit. Dat duurde ongeveer een uur. Daarna heeft hij een beetje rondgehangen in de grot en naar de route liggen kijken. Aan het begin van de avond werkte Joe Kinder zich met zijn camera aan een touw omhoog tot halverwege de wand zodat hij Sachi Amma kon filmen en fotograferen. Vervolgens stapte Sachi Amma (zonder enige opwarming) de route in en de show begon. Nagenoeg alle andere klimmers stonden zwijgend toe te kijken of het hem nu in één keer zou lukken om deze harde route te klimmen. Het was (op 2 kletsende Spanjaarden na) muisstil in de grot. Na een relatief lange rust op tweederde van de route, klom Sachi Amma de route schijnbaar moeiteloos uit. Hij was er zelf erg blij mee: hij begon al te juichen nog vóór hij het laatste setje geklipt had! Joe Kinder had zichzelf inmiddels ook naar de top gewerkt en nam hem nog een kort interview af.
Beneden aangekomen feliciteerde iedereen Sachi Amma en zelfs de hond van Joe Kinder leek hem te willen feliciteren. Nieuwsgierig geworden van alle opwinding in de grot kwam de hond naar de klimmers rennen om vervolgens pontificaal naast Sachi Amma te gaan staan toen er een groepsfoto werd gemaakt.
Wij zijn hier voor dit jaar wel klaar - maar of we ooit een 8a zullen gaan klimmen? In ieder geval nooit met het gemak waarmee Sachi Amma door een 9a+ heen gaat.

Ofer Blutrich heeft ook een leuk artikel geschreven over zijn ervaringen in Cova Gran: Klik hier om zijn website te bezoeken.

Esther

©2014 nonstopclimbing.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten