dinsdag 3 maart 2015

Gear-review: FrictionLabs Chalk

Magnesiumpoeder, door klimmers meestal met de term 'pof' aangeduid is een belangrijk onderdeel van de 'uitrusting' van iedere klimmer. Het zorgt ervoor dat het zweet van je handen en vingers geabsorbeerd wordt en dat je daardoor voldoende grip houdt. Tot nu toe brachten de producenten van klimmateriaal diverse soorten en merken pof op de markt. Als frequent gebruiker van pof merken wij dat er grote verschillen zijn tussen de diverse soorten pof. Sommige soorten voelen droog en stoffig, maar blijven vaak niet goed op je handen zitten. Terwijl andere soorten juist goed aan je handen blijven zitten, maar dan vaak wat vettig aan voelen.

Er is nu een bedrijf dat zich volledig heeft gespecialiseerd in dit product, genaamd FrictionLabs. Zij beweren dat ze betere pof leveren dan alle overige merken. Dat zou komen door een hogere zuiverheid van het belangrijkste bestanddeel van pof: magnesiumcarbonaat. Op de website van FrictionLabs staan allerlei documenten die deze claim moeten onderbouwen, met onder meer de resulutaten van laboratoriumtests van diverse merken pof. Wat bijzonder is, is dat sommige andere producenten op hun website zeggen dat ze 100% zuivere magnesium leveren en uit de resultaten van FrictionLabs lijkt een ander resultaat naar voren te komen.

Maar wie er ook gelijk heeft, de vraag is natuurlijk of zuiverder ook beter is en of de pof van FrictionLabs ook daadwerkelijk beter is in de praktijk. De enige manier om daar achter te komen is om het daadwerkelijk te gebruiken. Nu is het natuurlijk lastig om met zekerheid te stellen dat één bepaald soort pof beter is dan de ander. Hoe kun je met zekerheid vast stellen of je de ene greep wel vast had gehouden als je een ander soort pof had gebruikt?

Door de pof van FrictionLabs gedurende langere tijd in diverse omstandigheden te gebruiken hebben we denk ik wel een goede indruk gekregen. De pof voelt erg prettig aan op je handen, niet te stoffig en niet te vet. Wat in het bijzonder opvalt is dat het erg goed op je huid blijft zitten. Nadat je een route geklommen hebt is de pof aanmerkelijk beter zichtbaar op je vingers dan bij andere soorten pof die we gebruiken. De grip tijdens het klimmen is erg goed (zeker ook in de klimhal) en je vingers voelen prettig droog aan. Wat misschien nog wel het meeste spreekt in het voordeel van FrictionLabs is dat we merkten dat we minder vaak en minder intensief pof gingen gebruiken. Dit laatste is niet alleen een groot voordeel voor het klimmen, maar gezien het prijskaartje dat aan de pof van FrictionLabs hangt ook financieel gunstig.

FrictionLabs levert de pof in drie verschillende soorten malingen, van volledig poeder tot grotere brokken. De samenstelling van de drie soorten is pof gelijk. Afhankelijk van of je het fijn vindt om in brokken te knijpen kun je voor een grovere maling kiezen.


Voor meer informatie zie de website van FrictionLabs

Pieter©2014 nonstopclimbing.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten