maandag 29 september 2014

Topo-review: Escalades autour d'Ailefroide

De lokale topo van Ailefroide is gemaakt door Jean Michel Cambon. Hij is ook de auteur van de topo van La Bérarde, dat aan de andere zijde van de Écrins ligt. De topo's lijken zo sterk op elkaar, dat ook deze review weinig verschilt van de eerdere review...

De topo is klein en handzaam wat het makkelijk maakt om hem in de route in je rugzak mee te nemen. Hij volledig Franstalig. Achterin is een woordenlijst opgenomen met de vertaling van de belangrijkste begrippen in het Italiaans, Engels en Duits.

Écoles en parois
De topo geeft je een goed overzicht van de rotsen rondom Ailefroide. Er is zowel informatie opgenomen over de 'écoles' (sportklimgebieden) als over de 'parois' (wanden met meerdere touwlengtes). In de topo staan 10 sportklimgebieden en 20 grotere wanden. Voor info over routes tussen 500m en 1000m verwijzen we naar de de gidsen van Topoguide of naar "Oisans Nouveau, Oisans Sauvage. Livre Est", ook van Jean-Michel Cambon. De lokale topo vermeldt deze routes niet.

Van de sportklimgebieden zijn tekeningen gemaakt. Bij de écoles staat een aantal namen op de rots en met de topo in de hand kun je al snel de goede route vinden. De langere routes zijn op kleurenfoto's ingetekend. Om de juiste lange route te vinden moet je een beetje je best doen. De foto's zijn niet altijd heel duidelijk en de namen staan (voor zover wij weten) niet op de wand (hier geeft Topoguide betere informatie).

Voor de lange routes wordt per touwlengte de waardering gegeven om hem vrij te klimmen. Ook het obligatoire klimniveau wordt aangegeven (dat is het minimale niveau dat je 'in huis' moet hebben om deze route te kunnen klimmen en d.m.v. een aantal A0 of A1 passen toch door te kunnen komen). Verder wordt de lengte van de route en de tijd die je nodig hebt om te klimmen vermeld. Een minpunt is dat de tijd die je nodig hebt voor het abseilen of afklimmen niet wordt vermeld en ook wordt er nauwelijks informatie gegeven over de te volgen lijn bij het abseilen.

Opvallend aan deze topo is het grote 'familie-album' gehalte. De topo bevat heel veel foto's en stripjes met grapjes die voor insiders waarschijnlijk erg leuk zijn. Wat ik zelf leuk vind, is dat de topo info bevat over de geschiedenis van het klimmen in Ailefroide en er is een portrettengalerij opgenomen met klimmers die van betekenis zijn (geweest) voor het klimmen in Ailefroide. Maar je moet het Frans wel een beetje beheersen...

Link
Jean Michel Cambon heeft ook een eigen website met topo- en gebiedsinfo.

Titel: Escalades autour d'Ailefroide
Auteur: Jean Michel Cambon
Uitgave: mei 2010
ISBN: 2-9524035-3-8
Prijs: €9,-
Verkrijgbaarheid: in Ailefroide bij de klimwinkels, of in één van de vele sportwinkels in Vallouise.

Nonstop-waardering: 3 sterren

Esther
©2014 nonstopclimbing.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten