zondag 26 oktober 2014

Gear-review: Montane Minimus Jacket

Als buitensporter kun je niet zonder een jas die je goed beschermt tegen regen en wind en daarbij ook nog ademend is. Maar bij voorkeur ga je op stap bij weersomstandigheden waarbij je hem niet nodig hebt. Met als gevolg dat je relatief vaak met een te dikke en zware jas in je rugzak loopt, of er de voorkeur aan geeft de jas helemaal niet mee te nemen omdat deze te zwaar is of te veel ruimte inneemt. Dat geldt zeker ook als rotsklimmer, bij zeer slechte weersomstandigheden gaan we niet klimmen, maar we worden er natuurlijk wel eens door overvallen. Zeker bij langere multi-pitch routes is het noodzakelijk om voor de zekerheid een goed beschermende jas bij je te hebben, maar er is iedere keer weer de afweging of je hem wel of niet mee neemt in verband met het extra gewicht in de rugzak.
Gelukkig zijn er de laatste jaren een aantal nieuwe producten op de markt gekomen waardoor goede jassen steeds lichter zijn geworden. Hierbij is de Minimus serie van het merk Montane wel een koploper als het gaat om ultra-lichte jassen.  De afgelopen maanden hebben we de Montane Minimus Mountain Jacket mogen testen, een jas die slechts 250 gram weegt. Voor de echte grammenjager heeft Montane ook nog twee nog lichtere versies met minder zakken en ritsen, de Minimus Jacket en de Minimus Smog (deze weegt maar 150 gram!).

Door zijn lage gewicht en dunne stof valt de jas erg soepel, je merkt nauwelijks dat je de jas aan hebt. het ademend vermogen van de PERTEX® Shield+ stof kun je gewoon blijven bewegen zonder dat je vervolgens drijfnat wordt van het zweet. De zeer dunne stof voelt wel kwetsbaar aan maar kan in de praktijk echt wel tegen een stootje. In je rugzak is het pakketje niet veel groter dan een appel, alhoewel het wel even oefenen is om de jas in het bijgeleverde miniatuurzakje te krijgen.  
Dat betekent dat je ook niet beperkt wordt in je bewegingsvrijheid, een belangrijk aspect bij het klimmen.  Een stevige regenbui is geen enkel probleem voor deze jas en ook tegen de wind biedt hij een goede bescherming. De ritsen zijn goed water- en winddicht en ook de capuchon sluit goed aan. Dankzij
Dit is waarschijnlijk niet de jas om aan te doen als je dagenlang met een zeer zware rugzak in de regen moet lopen. Maar voor lichter gebruik is het zonder meer een aanrader. Mijn oude Gore-Tex jas van meer dan 600 gram heb ik definitief ingeruild voor de Montane Minimus.

Pieter


©2014 nonstopclimbing.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten