maandag 7 juli 2014

Gear-review: Edelrid Jul

Waar andere half-automaten voor dubbeltouw zijn voortgekomen uit een uitbreiding van de versie voor enkeltouw, is de Jul van Edelrid al vanaf het begin geschikt voor zowel enkeltouw als dubbeltouw. Naar verwachting komt Edelrid in 2015 met een nòg kleinere versie die alleen geschikt is voor enkeltouw: de Jul2.

Algemeen
Op het eerste gezicht is het niet direct duidelijk dat je hier met een half-automaat te maken hebt. Het ontwerp lijkt zeer veel op dat van een standaard ATC. Toch heeft Edelrid door een aantal slimme aanpassingen in het ontwerp er voor gezorgd dat dit apparaat automatisch kan blokkeren. Wat verder direct opvalt is zijn de afmetingen en gewicht. Met 65 gram is dit veruit het lichtste apparaat in deze klasse. Dat is zeker een groot voordeel voor een apparaat dat je in multi-pitch routes wil gebruiken.

Touwdiameter
Van de Jul zijn twee versies beschikbaar voor verschillende touwdiameters. De Mega Jul is geschikt voor touwdiameters tussen 7,8 en 10,5 mm diameters. Hiermee is de Mega Jul geschikt voor de meeste enkeltouwen en dubbeltouwen. Daarnaast is er ook nog de Micro Jul die geschikt is voor touwdiameters tussen 6,9 en 8,5 mm. De Micro Jul is hierdoor ook geschikt voor extreem dunne tweelingtouwen. Het is waarschijnlijk geen toeval dat juist Edelrid een apparaat voor deze extreem dunne touwen maakt, aangezien Edelrid zelf een tweelingtouw van 6,9 mm levert.

Zekeren voorklimmer
Ook al lijkt het ontwerp van de Jul sterk op dat van een traditionele ATC, het zekeren gebeurt toch op een andere manier en lijkt veel meer op het zekeren met de Smart van Mammut.  Met één hand moet je d.m.v. je duim in de 'draadbeugel' het zekeringsapparaat omhoog houden, terwijl je met de andere hand het touw uitgeeft. Je moet de Jul zo ver mogelijk omhoog duwen zodat de karabiner aan de onderkant van de beugel komt te zitten.
Omdat je met één hand continu de Jul vast moet houden kun je niet zo makkelijk een hand vrij maken om het touw een beetje te organiseren op de standplaats. Je moet daarom het touw wel heel netjes opbossen op de standplaats.
Het zekeren van de voorklimmer gaat verder redelijk soepel zolang je er maar voor zorgt dat je de draadbeugel naar boven houdt. Als je de draadbeugel niet met genoeg kracht naar boven duwt, gaat op het moment dat je touw uitgeeft, de Jul omlaag t.o.v. de karabiner, waardoor de Jul blokkeert. Het zekeren is hierdoor wel iets lastiger dan met een standaard ATC. Als je even iets verslapt, wordt het direct afgestraft.

Zekeren van een naklimmer
Bij het bevestigen van de Jul op de standplaats moet je goed opletten aan welke kant van de Jul je de touwen door het apparaat voert. Dit is waarschijnlijk net andersom t.o.v. wat je gewend bent bij een ATC-guide of Reverso. De touwen moet vanaf de kant van de draadbeugel in de sleuven gestoken worden en de zekerkarabiner komt aan de andere kant (buiten het apparaat) te hangen.
Als je weer overgaat naar het zekeren van een voorklimmer moet je het touw en de karabiner weer omwisselen en vanaf de andere kant er insteken. Het zekeren van één of twee naklimmers gaat soepel en het apparaat blokkeert goed als de naklimmer gaat hangen.

Laten zakken van een naklimmer
Voor het laten zakken van een naklimmer moet je gebruik maken van het tweede oog wat zich onder aan de Jul bevindt. In dit oog moet je een karabiner steken en dan door middel van een draaiende beweging de Jul deblokkeren. Het eerste probleem waar je hierbij op stuit is het vinden een karabiner die in het kleine oog past. We hebben een tiental verschillende karabiners geprobeerd die geen van alle pasten voordat we er één vonden die een 'beetje' paste. In de handleiding wordt aangeraden om gebruik te maken van de Edelrid Pure karabiner en dit lijkt ook wel de enige karabiner te zijn die echt goed past. Jammer dat deze niet standaard met de Jul wordt meegeleverd.
Als je al een passende karabiner hebt moet je natuurlijk wel goed opletten dat je deze ene specifieke karabiner niet voor iets anders gaat gebruiken in de standplaats. Anders grijp je alsnog mis als je je naklimmer wil laten zakken.
Het opheffen van de blokkering werkt wel, maar je moet er veel kracht voor gebruiken. Wij hadden er twee handen voor nodig om het voor elkaar te krijgen. Dan kom je eigenlijk toch een hand te kort, omdat je ook nog het remtouw moet vasthouden en daarmee het touw uitgeven. Wij vonden het lastig om dit alles op een gecontroleerde manier te doen.

Abseilen
Abseilen met de Jul kan op twee manieren. Met de dynamische modus (deze wordt door Edelrid aangeraden) en met de geblokkeerde modus. Bij de dynamische modus werkt het abseilen vergelijkbaar als met een standaard ATC. De wrijving is niet heel erg groot, dus het is wel opletten of dat ook goed gaat met het touw dat je gebruikt. In de handleiding wordt aangegeven dat het gebruik van een zekerprusik wordt aangeraden. Wij zouden toch eerder zeggen dat dit noodzakelijk is.
In de geblokkeerde modus moet de blokkering weer opgeheven worden d.m.v. een karabiner in het kleinste oog te steken en daarmee de Jul te kantelen. Het ziet er een beetje raar uit, maar het werkt wel goed. Bij de door ons gebruikte combinatie van touw en zekerkarabiner slipte de Jul een klein beetje door in de geblokkeerde modus. Wij bevelen aan om ook hierbij nog een extra prusik te gebruiken.

Concurrenten
Lees hier de reviews van  andere zekeringsapparaten voor dubbeltouw

Prijs
De adviesprijs van de Jul is rond de 30 euro, maar je hebt er waarschijnlijk ook nog een Edelrid Pure karabiner bij nodig van ongeveer 10 euro. EDELRID Micro Jul & Mega Jul EN from EDELRID on Vimeo.

©2014 nonstopclimbing.nl

1 opmerking:

Anoniem zei

Waarom zit het touw er andersom in bij het plaatsje naklimmer laten zakken? klopt dit?

Een reactie posten