woensdag 2 juli 2014

Gear-review: CT Alpine/Up

Climbing Technology heeft van het Click/Up zekeringsapparaat een speciale versie voor dubbeltouw uitgebracht - de Alpine/Up.

Algemeen
Alhoewel de Alpine/Up erg lijkt op de Click/Up is het toch meer dan een dubbele versie van de Click/Up. De Alpine/Up heeft duidelijk meer openingen, ogen en hendels om het gebruik in diverse omstandigheden mogelijk te maken. De bediening is daarmee in het begin soms lastig, ook na bestudering vooraf hebben we diverse keren in de standplaats de handleiding erbij moeten pakken. Wat ook direct opvalt is de omvang van de Alpine/Up, met zijn 175 gram is deze het zwaarste zekeringsapparaten in dit segment. Bij de Alpine/Up wordt standaard een karabiner geleverd. Deze zorgt voor een goede werking van het apparaat.

Touwdiameter
De Alpine/Up is geschikt voor dubbeltouw en tweelingtouw met een touwdiameter tussen 7,7 en 9,0 mm en voor enkel touw met een diameter tussen 8,9 en 10,5 mm. Het is daarmee geschikt voor de meeste moderne dubbeltouwen (en de meeste enkeltouwen). Met een tweelingtouw moet je wel even opletten, want deze zijn tegenwoordig al vanaf 6,9 mm verkrijgbaar.

Zekeren voorklimmer
Het zekeren van een voorklimmer gaat op een zelfde manier als bij een standaard ATC. Je hoeft daarbij de Alpine/Up zelf niet vast te houden (zoals b.v. bij de Smart en Jul). Dit geeft je meer vrijheid om de hand waarmee je de het zekeruiteinde van het touw vast hebt (remhand) ook nog een beetje het touw te organiseren op de standplaats.
Het is wel verstandig om je voorklimmer wat extra touw te geven. Als de voorklimmer wat touw pakt voor het inklippen van een setje, blokkeert de Alpine/Up relatief snel. Het helpt ook om je remhand iets hoger te houden om te snel blokkeren te voorkomen. Naar onze smaak is de Alpine/Up in dit opzicht iets te gevoelig.
Het vergt enige oefening om een blokkering snel op te heffen (en dan ook nog de juiste hand aan het touw te houden).

De Alpine/Up heeft ook nog de mogelijkheid om hem in een 'dynamische modus' te gebruiken waarin deze niet blokkeert. Als je volledig dynamisch wilt zekeren, zul je waarschijnlijk eerder een ATC meenemen dan de zware Alpine/Up; maar als je een route klimt waarbij verschillende touwlengtes afwisselend behaakt zijn of op eigen protectie geklommen moeten worden, dan kan de Alpine/Up in de dynamische modus handig zijn.

Zekeren van een naklimmer
Als je Alpine/Up op de standplaats wilt bevestigen is het wel even 'zoeken' in welke van de vier mogelijke gaten de twee karabiners moeten zitten.  Het positioneren van de touwen voor het juiste gat vraagt ook enige vaardigheid. Als je weer overgaat naar het zekeren van een voorklimmer in de blokkeermodus, moet je niet vergeten deze karabiner weer op de juiste plek te hangen. Door de omvang van de Alpine/Up is aan te raden om deze  niet rechtstreeks in de standplaats te hangen maar met een karabiner in een slinge om zo voor voldoende bewegingsruimte te zorgen.
Het zekeren van één of twee naklimmers gaat soepel en het apparaat blokkeert goed als de naklimmer gaat hangen.

Laten zakken van een naklimmer
We hebben eerder al andere van dit soort automatisch blokkerende apparaten gebruikt (zoals de ATC-guide); vaak zie bij de bijbehorende instructievideo's op internet hoe ze soepel een naklimmer laten zakken. Echter als je dit dan zelf probeert, blijkt het vaak toch erg lastig of zelfs nagenoeg onmogelijk te zijn. We waren dan ook wel een beetje sceptisch na het lezen van de handleiding en het bekijken van de video. Maar tot onze blijdschap werkt het echt! Met de Alpine/Up kun je vanuit een standplaats, mocht het nodig zijn, een naklimmer soepel en gecontroleerd laten zakken.

Abseilen
Voor het abseilen met de Alpine/Up zijn er twee mogelijkheden: abseilen in de geblokkeerde modus en abseilen in de dynamische modus. Bij de geblokkeerde modus wordt het touw geblokkeerd en kun je dit opheffen door aan een speciaal hiervoor aanwezige hendel op de Alpine/Up te trekken. De snelheid is goed en soepel te regelen met de hendel. In een addendum bij de gebruiksaanwijzing is nog een tweede variant van de geblokkeerde modus beschreven, de zogenaamde 'facilitated mode'. Hierbij wordt nog een extra karabiner in de Alpine/Up geplaatst waar dan de touwen door lopen. Dit kun je toepassen als je zelf erg licht bent of als het gewicht van de touwen die naar beneden hangen relatief groot is.
In de dynamische modus werkt gaat het abseilen vergelijkbaar met een traditionele ATC. In combinatie met ons touw (8,1 mm Beal Ice Line Unicore) was de remwerking van de Alpine/Up niet heel groot. Als je wel voor deze optie kiest, doe het dan wel altijd samen met nog een prusik om het touw te blokkeren en je snelheid te kunnen controleren.

Concurrenten
Lees hier de reviews van  andere zekeringsapparaten voor dubbeltouw

Prijs
Met een adviesprijs van rond de 85 euro is de Alpine/Up zeker geen goedkoop apparaat. Je krijgt er dan voor die prijs wel ook nog een karabiner bij.©2014 nonstopclimbing.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten