zondag 18 mei 2014

Crag-info: Aiglun

Vorige week hebben we een bezoek gebracht aan het Franse klimgebied Aiglun, gelegen in het departement Alpes-Maritimes.  Met zijn 200 meter hoge rotsen aan de rand van de rivier de l'Esteron is dit een waar paradijs voor multi-pitch liefhebbers. Aiglun ligt hemelsbreed nog geen 50 kilometer van Nice vandaan, maar veel meer afgelegen dan dit kan een plaatsje in Frankrijk niet zijn. 

De rots en de routes
Het massief van Aiglun bestaat uit een zeer steile kalkwand met in totaal een 40-tal routes. Dit zijn ongeveer 25 behaakte routes en daarnaast nog zowel trad als artificiële routes. De meeste van deze routes hebben een waardering in de hogere niveaus (6c-7c). De verschillende touwlengtes in de routes zijn daarbij redelijk consistent in niveau. Dat zorgt er voor dat ondanks de 'beperkte' hoogte van het massief de routes toch een aardige uitputtingsslag kunnen zijn. De rots is van goede kwaliteit. Behalve de meest linker 3 routes waar nog al eens wat los kan zitten. De route 'Les Chevreuils  de Calendals' kun je beter vermijden omdat je in te veel touwlengtes door losliggende blokken en planten moet voortbewegen. Voor vele routes geldt echter dat ze zeer mooi en erg afwisselend zijn. Je komt zowel tufa's als kleine randjes, dakjes, tropflöchern en mooie wasserrillen tegen in de routes.     

De behaking
De kwaliteit van de behaking van de routes die we geklommen hebben was over het algemeen redelijk goed. Maar het aantal haken in een touwlengte kan nogal verschillen. Dit verschilt zowel per route, maar kan ook binnen een route in de diverse touwlengtes nog wel eens verschillen. Het is bij veel routes zeker nodig om een paar extra schlinges mee te nemen om bomen en zandlopers als zekeringspunt te kunnen gebruiken. Daarnaast is het voor de veiligheidsbewuste klimmer verstandig om ook nog een set kleine freinds, nuts of hexentrics mee te nemen.

De beste tijd
Aiglun ligt op ongeveer 1200 meter hoogte.  De wand is gelegen op het zuid-westen en in de meeste routes komt rond een uur of 12 de zon. Hierdoor is het zowel in de winter als in het voor- en najaar prima om hier te klimmen. Als je een beetje vroeg op wilt staan en je bent snelle klimmer, dan is de zomer misschien ook nog wel een optie; regelmatig staat er een harde wind waardoor het er ondanks de felle zon fris kan zijn.

Omgeving
Heel veel is er in de directe omgeving van Aiglun niet te doen. Aiglun telt nog geen 100 inwoners en winkels zijn er niet. In de buurt zijn wel nog diverse andere klimgebieden te vinden. Ook wordt er in dit gebied veel gewandeld en aan canyoning gedaan. Mocht je meer willen: in anderhalf uur rijden zit je aan de Côte d'Azur en kun je shoppen in Nice en Monaco of naar het strand.

Overnachten en boodschappen
Een bakker of een supermarkt vind je niet in Aiglun. De dichtstbijzijnde supermarkt is op een halfuur rijden van Aiglun in Gréolières. Het is daarom verstandig de nodige boodschappen te doen voor je hier naar toe rijdt. Het enige dat Aiglun te bieden heeft is een aubergeDe pizza's die hier op vrijdag te krijgen zijn, schijnen goed te zijn. Voor een overnachting ben je op de auberge of je eigen auto aangewezen. De bewoners van Aiglun hebben er geen enkele moeite mee als je aan de rand van het dorp bivakkeert. In het dorp kun je geen drinkwater krijgen, maar er is wel stromend water.

Foto's
Foto's van het klimmassief bij Aiglun

Topo's
- L'escalades dans les Alpes-Maritimes V3 (Jean-Claude Raibaud)
- Topoguide Alpen Band 3 (Topoguide.de)

Non-stop waardering: 4 sterren

Pieter

©2014 nonstopclimbing.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten