zondag 25 mei 2014

Topo-review: L'escalade dans les Alpes-Maritimes - V3

L'escalade dans les Alpes-Maritimes V3 
Deze overzichtstopo omvat de volgende gebieden:
  • Nice en omgeving (16 massieven)
  • Vallee du Var (15 massieven
  • Grasse / Vallee du Loup (17 massieven)
  • L'Esteron (10 massieven)
  • La Bevera / La Roya (11 masieven)
  • La Vesubie (9 massieven)
  • Le Haut Var / La Tinee(17 massieven)
De topo is meer dan 500 pagina's dik en omvat sportklimgebieden, enkele boulders en gebieden waar je kunt multipitchen. Ook zijn er een aantal traverses (deep water solo) aan de kust opgenomen. Wij hebben de topo gebruikt voor het klimmen van lange routes in Aiglun (L'Esteron). Ook hebben we één dag geklommen in La Turbie, een sportklim-massief boven Monaco.

Informatie
Per klimgebied vind je een tabelletje met de belangrijkste info (boulder/sport/adventure, oriëntatie, ligging (hoogte), type rots, maximale lengte van de routes, aantal routes en de niveaus. Ook de GPS coördinaten staan vermeld. Bij het kaartje wordt vermeld hoe lang het rijden is vanaf Nice (Place Masséna). Per sector wordt vervolgens middels pictogrammen informatie gegeven over: klimstijl, type routes, beste seizoen,  behaking.

Ook staat er een foto van een geelbloeiende plant in de topo. Deze plant zou gevaarlijk zijn om aan te raken of om aan te ruiken. De foto is echter erg vaag -  ik ben een fanatieke hobby-fotograaf van flora, maar de foto is zo slecht dat ik deze bloem niet herken...

Talen
Een viertal vlaggen op de kaft suggereert dat de topo viertalig is: Frans, Engels, Duits en Italiaans. De enige stukken tekst die meertalig zijn, zijn de pagina's met  uitleg van de gebruikte pictogrammen en een woordenlijst van klimbegrippen. De inleiding is deels vertaald in het Engels. Verder is de topo volledig in het Frans geschreven.

Duidelijkheid
De topo heeft een schreeuwerige opmaak. Verschillende lettertypes in allerlei kleuren, tekstballonnen met een fotootje van de auteur erbij met opmerkingen - het is even wennen, maar omdat de opmaak wel voor elk gebied hetzelfde is, weet je op een gegeven moment wat je moet lezen (of juist niet).
Van de massieven zijn foto's gemaakt, maar daar heb je niet veel aan bij het zoeken van de routes. Je zult het moeten hebben van de eenvoudige tekeningen. Gelukkig is er hier en daar een naam op de wand geschreven, zodat je er met wat zoekwerk wel uitkomt.

Betrouwbaarheid
In Aiglun hebben we weinig plezier van de topo gehad. In Aiglun zijn wel 40 routes, en op iedere bladzijde worden maximaal drie routes in drie verschillende kleuren weergegeven. Buurroutes worden in de kleur roze of niet weergegeven. De tekeningen van de routes geven bijzonder weinig details weer. Wij stonden op een gegeven moment op de tweede standplaats  en volgens de topo zouden daar zes routes samen komen/kruisen (zie foto hiernaast). In werkelijkheid zagen we maar één enkele rij haken en die moesten we zeker te weten niet hebben (te veel naar rechts).. We hebben ook wel gemerkt dat sommige routes op de ene bladzijde wel worden ingetekend en op andere niet.

De topo geeft voor Aiglun bijzondere aanwijzingen over de tijdsduur van een route, zo kan een route van 200 meter 4 uur duren en soms zelfs 4 dagen! Na twee dagen klimmen begrepen we het: aan de tekeningen in de topo heb je niet veel, en daardoor klim je al snel verkeerd, dat kost natuurlijk tijd! Ook het aanbevolen minimale klimniveau vonden we bijzonder. Het verschil tussen het maximale niveau binnen de route en het 'instapniveau' is vaak groot in deze topo. Zo zit er een route tussen waarbij ze aangeven dat als je 6b beheerst, je ook wel door de 8a aan het einde van de route heen kunt komen (en niet door artificieel te klimmen!)...

Voor La Turbie geldt dat de tekening met de aanloop naar de verschillende massieven niet klopt. Maar er staan wandelbordjes en met wat logisch nadenken vind je de wand ook wel. Op de wand staan de namen van de routes, dus je hebt de topo hier alleen nodig voor de waardering van de niveaus. Aan de tekeningen van de routes en de locatie van de standplaatsen heb je ook hier niet veel.

Deze topo geeft met zijn 500 pagina's vooral een compleet beeld van de klimmogelijkheden in de Alpes-Maritimes. Maar de kwaliteit van de informatie is niet altijd even goed. Je moet daarom regelmatig wat speurwerk verrichten om de juiste route en massief te vinden.

Als je in Aiglun gaat klimmen dan kun je als alternatief Topoguide band III gebruiken. Hierin zijn vier routes in Aiglun opgenomen. Band III komt pas begin 2015 als boek uit, maar de topo's zijn nu al als digitaal exemplaar te bestellen. 

Patrick Bérhault
De topo is een kleine hommage aan Patrick Bérhault - de topo staat vol met (jeugdige) foto's van deze legendarische klimmer en berggids.

Titel: L'escalade dans les Alpes-Maritimes - V3
Auteur: Jean Claude Rabaud
Jaar van uitgave: oktober 2010
Uitgeverij: ALTICOOP Edition
ISBN: 978-2-908039-08-5
Prijs: vanaf €31,90

Non-stop-waardering: 2,5 sterren
Kanttekening bij de waardering: wij hebben twee gebieden bezocht en daarop baseren wij deze review. Het kan best zijn dat de informatie bij de andere gebieden wèl duidelijk en betrouwbaar is.

Esther

©2014 nonstopclimbing.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten