woensdag 22 mei 2013

Topo-review: Escalades au Thaurac

Deze topo is alweer de zevende editie. De eerste topo verscheen in 1969. Thaurac werd toen genoemd in een grotere overzichtstopo van de regio. Vanaf 1977 is er van Thaurac steeds een eigen topo verschenen.
In deze zevende topo is een onderverdeling gemaakt in 5 grote deelgebieden. Ieder deelgebied is vervolgens verdeeld in verschillende massieven die weer hun eigen sectoren hebben. Ieder deelgebied heeft zijn eigen kleur, waardoor het geheel toch overzichtelijk blijft.

Per massief wordt weergegeven hoeveel routes er zijn en wat de oriëntatie t.o.v. de zon is. Verder wordt in het kort beschreven wat de karakteristiek is van de verschillende sectoren (met aandacht voor het benodigde materiaal) en hoe je er kunt komen. Wij hadden weinig moeite met het vinden van de sectoren - de kaartjes en beschrijvingen zijn erg duidelijk.

Van de verschillende sectoren wordt middels foto's weergegeven waar de routes zitten. Sommige routes hebben aftakkingen of snijden elkaar - met verschillende kleuren is het routeverloop goed te zien. Bij de meeste routes wordt vermeld wie de route heeft geopend en in welk jaar.

Routes die bijzonder mooi worden gevonden, zijn voorzien van een hartje. Wij vonden de meeste routes die we hier hebben geklommen wel mooi, ook de routes zonder hartje.
Achterin de topo is een overzicht te vinden van alle routes. De routes zijn ingedeeld naar moeilijkheidsgraad, met een verwijzing naar de pagina. Zo kun je snel kijken in welke sectoren je de routes van jouw gading vindt.

Drie klimmers worden in deze topo speciaal voor het voetlicht gehaald omdat zij veel betekend hebben voor het gebied. Het is leuk om de mensen 'achter' de routes te zien.


Verder vind je in deze topo geen reclames, maar wel allerlei info over accommodatie, restaurants, levensmiddelenwinkels, flora en fauna en de richtlijnen van de FFME t.a.v. sportklimmen. Ook staan er tips in voor regenachtige- of rustdagen. En voor de liefhebber een verklarende woordenlijst van lokale uitdrukkingen.

Titel: Escalades au Thaurac
Taal: Frans
Auteurs en uitgevers: Fabien Roumanille en Jean-Luc Fabre
Uitgave: november 2011
ISBN: 978-2-9504025-5-4
Te koop: (in ieder geval) bij de VVV in Ganges
Prijs: €18,-

Meer info: www.topo-thaurac.com
non-stop-waardering: 4 sterren

Esther
©2013 nonstopclimbing.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten