woensdag 15 mei 2013

Crag-info: Le Thaurac

In de Languedoc aan de oevers van  de rivier de Hérault ligt één van de grotere klimgebieden van Frankrijk. Met meer dan 700 routes biedt Le Thaurac meer dan voldoende mogelijkheden voor klimmers van diverse niveaus. De routes zijn verdeeld over vijf deelgebieden met ieder diverse massieven en sectoren.
Het verkeersgeluid van de weg onder de laag gelegen massieven kan een nadeel zijn. Maar een verfrissende duik in de rivier na een zware klimdag maakt veel goed.

De rots en de routes
Le Thaurac bestaat vooral uit sportklimroutes van één lengte. Maar voor de liefhebber zijn er ook een aantal multipitch routes. De verschillende massieven en sectoren zijn vrij divers, maar de meerderheid van de routes is steil en technisch. De moeilijkheid varieert tussen 4b en 8b+. De meeste routes zijn de gegeven waardering echt wel waard en net als in het nabijgelegen Claret zijn de routes hiermee wat harder gewaardeerd dan in andere Zuid-Franse gebieden.
Je klimt er op kalk en omdat het klimgebied relatief jong is, vind je er best nog wat scherpe rots. Bijzonder is dat je veel verschillende structuren vindt: tufa's, scheuren, blokjes (vooral als onder- en zijgreep te gebruiken), 'watergaatjes', grijze steile wanden en platen à la Freyr en 'slopers'.
In de topo worden de mooie routes gewaardeerd met een hartje. Onze ervaring is dat die hartjes ook echt verdiend zijn (en dat de routes zonder hartjes echt niet altijd even leuk zijn).

De behaking
In het verleden waren er nog veel routes met mephaken afgezekerd. Inmiddels zijn vrijwel alle routes gesaneerd en voorzien van boorhaken van goede kwaliteit. Onderin de routes zitten de haken vaak op zeer korte afstand van elkaar. Bovenin moet je er rekening mee houden dat de afstanden in sommige routes toenemen, maar nooit veel meer dan 4 meter. Een aantal routes is bewust in de originele staat behouden. De topo geeft uitstekende informatie over welke routes dit zijn en welke behaking je kunt verwachten.

De beste tijd
Door de ligging in Zuid-Frankrijk èn de zuidelijke oriëntatie van veel massieven is Le Thaurac vooral een gebied voor in het voor- en najaar. Maar ook in de winter kan het met een beetje zon hier al aangenaam klimweer zijn.

Omgeving
Een bezoek aan Le Thaurac is uitstekend te combineren met een bezoek aan de nabij gelegen klimgebieden zoals bijvoorbeeld Claret of l'Hortus. Mocht je in 'showgrotten' geïnteresseerd zijn, dan kun je La Grotte Demoiselles bezoeken - in het hart van Le Thaurac.

Overnachten en boodschappen
In de omgeving zijn diverse overnachtingsmogelijkheden zoals campings, hotels en gîtes. In de topo vind je hier een uitgebreid overzicht van. Bivakkeren op de parkeerplaatsen bij de massieven is toegestaan. Er zijn verschillende campings in de buurt. We noemen hier alleen een camping die het hele jaar geopend is: "Le Grillon" in Montoulieu (4km)
Voor boodschappen kun je op diverse plekken terecht, bijvoorbeeld bij de Intermarché in Laroque. Ganges heeft een relatief groot centrum met diverse andere winkels.

Ongemakken
Helaas worden de parkeerplaatsen bij de massieven ook regelmatig bezocht door personen die meer interesse hebben in de in je auto achtergelaten spullen dan in de klimsport. De politie deelt zelfs pamfletten uit om klimmers te waarschuwen. We hebben zelf gezien hoe een aantal personen onze bus aan het 'inspecteren' was.
Andere onaangename gasten die bij de massieven (kunnen) voorkomen zijn de rupsen van de nachtvlinder met de naam 'plakker'. De brandharen van deze rupsen kunnen voor onaangename huidirritaties zorgen (vergelijkbaar met die van de eikenprocessierups).

Parkeren bij het massief
In 2017 hebben we gemerkt dat je niet overal meer mag parkeren bij alle massieven. De verbodsborden zijn niet altijd even duidelijk, maar Franse klimmers vertelden ons dat er gecontroleerd èn beboet wordt, dus het is de moeite om even goed te kijken waar je mag parkeren.

Topo's
Escalade au Thaurac (2011), F. Roumanille, J.L. Fabre. ISBN: 978-2-9504025-5-4
De topo is verkrijgbaar bij d'Office du Tourisme in Ganges.

Foto's
Foto's van het klimmassief

Non-stop-waardering: 3,5 sterren

Pieter

©2013/2017 nonstopclimbing.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten