vrijdag 27 april 2012

Crag-info: Claret


Aangezien alle klimgebieden rond Vingrau gesloten waren, gingen we op zoek naar een ander klimgebied op onze route naar Toulon. De keuze viel op Claret: een relatief klein klimgebied iets ten noorden van Montpellier. Het klimgebied is rond 1990 ontstaan en de meeste routes zijn door één persoon geopend, Hugues Beauzile. Helaas kwam Hugues enige jaren later tijdens een beklimming in de Andes om het leven.

De rots en de routes
Het klimgebied van Claret bestaat uit één wand met ongeveer 180 routes. Veel van de routes zijn overhangend en de moeilijkheidsgraad van de meeste routes ligt tussen de 6b en 8b. Veel routes beginnen met een pittige instap omdat de wand aan de voet is 'uitgesleten' en je vaak de hulp van een rotsblok nodig hebt om de route in te komen. Hugues Beauzile had de gewoonte om de routes erg laag te waarderen. De waardering van veel routes is in de loop van de jaren daarom naar boven bijgesteld. Door de structuur van de rots (veel zij- en ondergrepen en slopers) en de overhangende wand zijn de routes soms erg moeilijk te lezen. De routes on-site klimmen is daarom vaak een hele uitdaging.

De behaking
De routes zijn solide behaakt met gelijmde boorhaken. Standplaatsen zijn voorzien van twee haken en soms een ketting. De afstanden tussen de haken zijn meestal goed, maar in sommige routes komen er met name boven in de route wat grotere afstanden voor. Friend maat 1 en 2 kunnen soms helpen om een grotere afstand te overbruggen.

De beste tijd
De gehele wand is op het zuiden gericht en Claret is daarom zeker geen gebied om midden in de zomer te bezoeken. Het voorjaar en het najaar zijn prima en zelfs in de winter kan hier vaak nog geklommen worden.

Overnachten, boodschappen en wifi
Claret is maar een klein dorp met beperkte voorzieningen, een bakker, supermarkt, presse-tabac en een pizzeria. Wifi hebben wij in het dorp niet kunnen vinden. Een camping is er niet, maar je kunt er prima bivakkeren bij een meertje dat je vanaf de rotsen kunt zien liggen. Je mag er helaas niet in zwemmen. In Lauret is een camping maar deze is pas vanaf mei open. In de buurt zijn wel vakantiebungalows te huur. 

Links:
www.bungalowclaret.nl

Topo's
Het kimgebied van Claret wordt beschreven in één lokale topo en in twee verzamel topo's. Voor de lokale topo klik hier.

  • "Claret", Arno Catzefilis e.a., editie 2010, ISBN: -, taal: Frans.
  • "France Languedoc-Roussillon", Rockfax, editie 2011,  ISBN: 9781873341629, taal: Engels
  • "Mistal 1", TMMS Verlag,  editie 2010, ISBN 9783930650620, taal: Duits
Foto's
De foto's van Claret

Non-stop-waardering: 3 sterren

Pieter


©2012 nonstopclimbing.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten