woensdag 9 mei 2012

Crag-info: Cala Gonono, strand- en klimbestemming


Geplaagd door het instabiele weer op Corsica gingen we meer zuidelijk op zoek te gaan naar beter weer. Gelukkig ben je vanuit Corsica met een boottocht van minder dan een uur op Sardinië. Het sportklimmen in Sardinië is de laatse jaren sterk in ontwikkeling en er zijn op diverse plaatsen op het eiland klimgebieden te vinden. De belangrijkste sportklimgebieden vind je bij Alghero, Iglesias en Cala Gonone. Cala Gonne is een kustplaats aan de oostkust van Sardinie iets ten zuiden van Olbia. Cala Gonone is sinds de jaren 80 in ontwikkeling als sportklimgebied en bestaat op dit moment uit meer dan 20 massieven met ruim 800 routes.

De rots en de routes
Op een andere website wordt het klimmen op Sardinïe vergeleken met Kalymnos. Deze vergelijking gaat wat ons betreft niet op voor de massieven die wij gezien hebben. De schoonheid en kwaliteit van de routes komt niet in de buurt bij wat je in Kalymnos vindt. Het enige wat er op lijkt is de atmosfeer van klimmen dicht bij het strand en de zee.
Desondanks biedt Cala Gonone toch een grote diversiteit aan routes op kalksteen: van plaatklimmen tot overhangende routes in grotten. Helaas is voor de liefhebbers van overhangen het massief "Cala Luna" alleen per boot bereikbaar of met een aanloop van ruim anderhalf uur. Er is een groot aanbod aan 5e, 6e en 7e graadsroutes, wat het voor een breed publiek toegankelijk maakt. De routes zijn zeker niet de mooiste van Europa, maar in combinatie met de zee maakt Cala Gonone toch tot een prima lokatie voor een klim-strandvakantie.
Naast de sportklimroutes zijn er in de omgeving ook nog een behoorlijk aantal multi-pitch tradroutes. Het is ons echter niet gelukt om daarvan een goede topo te krijgen.

De behaking
Er is de laatse jaren veel energie gestoken in het herbehaken van routes. Hierdoor is de kwaliteit van de behaking van de meeste routes en standplaatsen op dit moment goed. Maar er zijn nog steeds routes met ondeugdelijke haken, soms zwaar aangetast door het zeeklimaat. Op blijven letten dus.

De beste tijd
Door de gunstige ligging en het klimaat is Cala Gonone prima gechikt als voor- en najaarsbestemming. In de winter zal het klimmen op de zuidwanden ook nog wel mogelijk zijn, alleen zal het er dan iets vaker regenen.

Overnachten, boodschappen en wifi
Cala Gonone is een zeer toeristische kustplaats. Je vindt er daarom een overvloed aan hotels, appartementen, campings en campings à la ferme. Hou rekening met Italiaanse prijzen: een vakantie op Sardinië is niet goedkoop, ook niet als je bij een boer verblijft. Er zijn een aantal supermarkten met een redelijk aanbod aan producten. Wifi vind je bij diverse bars en restaurants. Bij 'Bar Iris" vind je ook nog een map met topo updates en leuke klimtijdschriften.

Transport
De dichtbijzijnde haven en luchthaven vind je Olbia, ongeveer 100 km ten noorden van Cala Gonone.

Links:
www.sardiniaclimb.com
www.segnavia.it/aggiornamenti

Topo's
Het kimgebied van Cala Gonone wordt beschreven in één specifieke topo en in diverse verzamel topo's. Voor een review van de topo van Corroda Conca klik hier.
  • "Arampicare a Cala Gonone", Corroda Conca, editie 2010-2011, ISBN:978-88-88776-28-6, taal: Italiaans, Engels Duits.
  • "Pietra di Luna", sportklimmen, Maurizio Oviglia, editie 2011,  ISBN:978-888966118-5, taal: Italiaans, Engels
  •  "Pietra di Luna", multipitch en trad, Maurizio Oviglia, editie 2014, ISBN 978-888966121-5 , taal: Italiaans en Engels
  • "Guida ai monti d'Italia - Sardegna, Cai-Tci (multi-pitch maar helaas niet meer  te koop)
  • "Gennargentu Ultimo Paradiso", Maurizio Oviglia, editie 1998  

Foto's
De foto's van Cala Gonone

Tips:
  • Het alarmnummer van de reddingsdiensten op Sardinië is 118
  • Het massief "S'atta ruia", aan de rand van de stad Dorgali, is momenteel volledig gesloten, waarschijnlijk vanwege instabliliteit van de rots.
  • Cala Gonone ligt in een vallei aan zee. Het dorp ligt ingeklemd tussen verschillende bergruggen. Wij hebben verschillende keren mee gemaakt dat het zwaar bewolkt of zelfs heel erg mistig was en dat je aan de andere kant van de heuvels in de zon kon klimmen!

Non-stop-waardering: 3 sterren

Pieter
©2012 nonstopclimbing.nl
Geen opmerkingen:

Een reactie posten