vrijdag 11 mei 2012

Topo-review: Arrampicare a Cala Gonone


Van Sardinië bestaan meerdere topo's. Er bestaan topo's van deelgebieden, maar er zijn ook een zogenaamde 'landen-topo's', die geheel Sardinië beslaan. (Zie voor meer informate over alle beschikbare topo's de crag-info.) De topo's zijn niet overal even makkelijk te krijgen op Sardinië zelf, dus het is raadzaam je van te voren te informeren en de topo te bestellen via internet.

Cala Gonone is sinds 1988 opgenomen in de landentopo van Maurizio Oviglia. Sinds 1998 maakt Corrado Conca een topo die specifiek gericht is op deze regio. Sindsdien verschijnen er met grote regelmaat nieuwe edities waardoor inmiddels de zevende editie van deze topo gepubliceerd is. Voor het eerst bevat de topo naast Italiaans ook een vertaling in het Duits en het Engels.
Opvallend is dat er in de topo gesproken wordt van een zogenaamd 'geheim' massief (Buchi Arta) met meer dan 30 routes. Volgens de topo is onbekend wie de routes heeft geopend. De topomaker is van mening dat deze crag niet geheim mag blijven en hij heeft het massief gewoon vermeld. Wij hebben het massief bezocht en je kon aan alles zien dat dit al een 'ouder' massief was. We hebben heel toevallig ook  een Zwitser ontmoet die er zelf ook routes heeft geopend èn herbehaakt. Hij vertelde dat het massief al zo'n 10 jaar bestaat! De topo is dus niet helemaal 'up-to-date'...

De topo heeft voorin een overzichtskaart van de regio Dorgali - Cala Gonone met daarin ingetekend 23 klimmassieven. Zo krijg je snel een beeld van de omgeving. Ook is een kleine kaart opgenomen van het dorp Cala Gonone.
Per massief wordt beschreven hoe je de massieven kunt vinden. Dit wordt verder ondersteund door een kleine tekening van de weg naar het massief en de aanloop vanaf de parkeerplaatsen. De beschrijvingen en de tekeningen zijn goed: wij zijn niet één keer verkeerd gelopen, maar dat komt ook wel door de aanwezigheid van steenmannetjes. Ook wordt per massief aangegeven wat de aanlooptijd is.
Jammer genoeg wordt niet altijd vermeld welke oriëntatie de verschillende massieven hebben en of je een beetje beschut kunt klimmen (tegen zon, wind of regen).
Van elke sector staan foto's in de topo. In elke foto zijn de routes met een rode lijn ingetekend. De foto´s zijn weliswaar redelijk goed, maar details haal je er niet 1-2-3 uit. Omdat er nog steeds nieuwe routes worden geopend, is het soms wel even zoeken. Gelukkig staat er soms een naam op de wand en dan kom je er wel uit.

De topo bevat voornamelijk enkele touwlengtes, maar er zijn ook een aantal massieven opgenomen met multipitch routes. Wat een groot manco is aan deze topo is de summiere informatie met betrekking tot multi-pitch routes. Zo wordt niet vermeld hoe de terugtocht verloopt (abseilen of omlopen) en wat voor soort materiaal je nodig hebt (veel trad-routes). Wel verwijst de auteur naar een topo met multipitch-routes. Wij hebben deze topo niet gezien in Cala Gonone en ook niet in Dorgali of Nuoro (de dichtstbijzinde grote stad). Mocht je willen muliti-pitchen - zoek dan vooraf al naar deze topo! Het gaat om: Guida ai monti d'Italia, Sardegna (label Cai-Tci).

Verder vind je in de topo allerhande informatie met betrekking tot transport, accommodatie, eten en drinken, waar je updates van de topo kunt vinden en tips voor rust- of regendagen. Ook uit de verschillende advertenties kun je vergelijkkbare informatie halen. Daarnaast vermeldt de topo het nummer van de bergredding (per helicopter): 118.

Titel: Arrampicare a Cala Gonone, edizione 2010-2011
Auteur: Corrado Conca
Editie: 7e editie, juli 2010
ISBN: 978-88-88776-28-6
Prijs: €19,-
Te koop bij: sportwinkels in Dorgali en Cala Gonone.

Non-stop waardering: 3 sterren

Esther


©2012 nonstopclimbing.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten