maandag 16 april 2012

Crag-info: Riglos

Riglos is een klein dorp op ongeveer 45km ten noordwesten van de stad Huesca. Het dorp is niet de moeite waard, maar de torens van conglomeraat die zo'n 300 meter boven het dorp uitsteken zorgen voor veel bezoekers. Niet alleen klimmers bezoeken Riglos, maar ook wandelaars, klettersteigers en vogelaars. Met name de aasgier en de vale gier kun je hier makkelijk spotten.

De rots en de routes
In en om Riglos kun je klimmen op een aantal torens. Het gebied is met name interessant als je van meerdere touwlengtes houdt. Naar Riglos ga je niet voor het sortklimmen. Er zijn wel sportklimroutes, maar dat zijn er niet veel en daarvoor kun je bijvoorbeeld beter naar Rodellar of één van de kleinere gebieden rond Lleida gaan.
De rots is van een redelijk solide conglomeraat met grote bolvormen en grote bakken. Veel klimmers vergelijken de bollen wel met aardappels en soms zelfs met meloenen. Het is een soort pocket-klimmen, maar dan flink uitvergroot. Wat erg bijzonder is, is dat je op grote hoogte meerdere touwlengtes achter elkaar in een overhang klimt. Dat maakt dat het klimmen (of het abseilen) vaak wat 'luchtig' aanvoelt.
Enkele routes zijn zo populair dat je vanuit het dorp de slijtage in de wand kunt zien: er lopen echt sporen van pof door de wanden heen. Een zeer bekende route is 'Fiesta del Biceps' (270m, max 7a). De oudere of populairdere routes zijn hier en daar al wel afgeklommen.

De behaking
De behaking is wisselend. Er zijn diverse trad-routes maar ook veel behaakte routes. De topo geeft informatie over het type route en de behaking. Hou er echter rekening mee dat de afstanden tussen de haken toch nog aardig groot kan zijn, ook al stap je een 'sportklimroute' in. Het zelf leggen van tussen-zekeringen is in dit type gesteente vaak erg lastig.  En voor wie van geschiedenis houdt: in de zogenaamde klassieke routes vind je hier en daar nog wat houten klemblokjes in de scheuren.

De beste tijd
In de lente en de herfst en op zonnige, windstille dagen in de winter kun je hier goed klimmen. Veel routes liggen op de west- of zuidkant en krijgen dus veel zon.

Overnachten, boodschappen en wifi
In Riglos is geen camping, daarvoor moet je in Murillo de Gállego of in Ayerbe zijn. Kom je met een busje, dan kun je op één van de twee grote parkeerplaatsen van Riglos staan. Drinkwater kun je uit het fonteintje vlakbij de kerk tappen. Verder kun je bij één van de vele casa's, de hut of de bar terecht voor een overnachtingsplek.
Er is één winkeltje, maar daar kun je alleen broodbeleg, houdbare produkten, ijs en souvenirs kopen. Voor brood en andere verse waren kun je in ieder geval in Ayerbe terecht, waar overigens ook een kleine outdoorshop zit.
Wifi hebben we gevonden bij de hut en bij bar El Puro.

Links
- www.puroriglos.com
- www.refugioderiglos.es

Topo's
Klik hier voor een review van de topo van Riglos.

Foto's
De foto's van Riglos

Non-stop-waardering: 4 sterren

Esther

Geen opmerkingen:

Een reactie posten