maandag 2 april 2012

Het kan altijd minder...

Toen we het plan voor onze reis maakten hadden we bedacht dat we ongeveer 30 euro p.p per dag nodig zouden hebben om de reis te kunnen betalen. Dit zou genoeg moeten zijn om zowel reis en verblijf van te kunnen betalen. Na negen maanden blijkt deze inschatting erg goed te zijn en houden we waarschijnlijk waarschijnlijk nog wel geld over. We hebben weinig tegenslagen gehad behalve dan een bekeuring in Valencia :-). De grootste kosten tot nu toe bestaan uit de brandstof en de veerboten.

Hier in Spanje komen we diverse klimmers tegen die ook voor langere tijd reizen. Vaak niet voor een vaste tijd met een einddatum, want ze proberen met een vast budget zo lang mogelijk weg te blijven. Het is bijzonder om te horen met hoe weinig geld het sommigen lukt om rond te komen. We hebben al bedragen gehoord van 5 euro p.p. per dag en minder.

Het grootste verschil met ons is, dat ze niet heel Europa afreizen, maar maanden lang op één plek blijven. Dat levert natuurlijk een aanzienlijk verschil in de brandstofkosten op. En als je kijkt naar de uitgaven aan eten en drinken zijn wij enorme decadente patsers in vergelijking met sommige andere klimmers. Wij eten bijna iedere dag vers brood en 's avonds een lekkere maaltijd met verse groente en soms een glas wijn (in Spanje 1 euro per fles). Terwijl de meer budgetbewuste klimmer 's ochtends aan de havermout zit en 's avond bonen uit blik eet met een glaasje water.
Je zou misschien verwachten dat mensen die van zo weinig geld rond 'moeten' komen enorm afzien. Niets is minder waar, ze hebben de tijd van hun leven!

Pieter

©2012 nonstopclimbing.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten