maandag 30 april 2012

Topo-review: Claret


Als je van strips houdt, is de topo van Claret het helemaal. Het gehele massief is getekend door een professionele striptekenaar (Pierre Rouzo) en ook wordt veel informatie middels tekeningen weergegeven.

De topo is relatief gezien duur. Hij kost €18,- en het gaat maar om één massief met ongeveer 180 routes. De topomakers hebben veel (grote) advertenteerders weten aan te trekken - meestal wordt een topo daar goedkoper van. Deze topo is in full-color druk en er is veel aandacht is besteed aan de vormgeving. De rotsen en de routes zijn als een strip getekend. Maar als je voor het massief staat dan lijkt de striptekening totaal niet op de werkelijkheid. Gelukkig staan de namen op de wand en heb je de tekening niet echt nodig.
De topo is erg uitvoerig voor een relatief klein gebied. Naast de namen van de routes bij de tekeningen bevat de topo twee andere lijsten met de namen van alle routes. De eerste lijst is een indexopgave met routes naar niveau, de tweede lijst is een ticklist voor je eigen administratie.
 De topo had iets meer to-the-point gekund en daarmee waarschijnlijk ook wat beter geprijsd.

In het voorwoord wordt gesteld dat de rotsen van Claret mondiale bekendheid genieten. Het dan ook verbazingwekkend dat de tekst in de topo alleen Franstalig is. Voor wie het Frans beheerst is er veel leeswerk. Er staan meerdere voorwoorden èn naschriften in. Hierin wordt aandacht besteed aan de geschiedenis van klimmassief Claret, aan 'goed gedrag' van de klimmers en enkele inside-jokes. De soms (paginagrote) strips ondersteunen deze teksten.

Achterin de topo vind je heel summier wat praktische info m.b.t. accommodatie, winkels, 112. Voorin de topo staan portretfoto's van alle mensen die van belang zijn (geweest) voor het massief van Claret. Leuk om een beeld te hebben van de mensen 'achter' de rotsen.

Bijzonder is dat pas op de laatste bladzijde een heel klein tekeningetje is opgenomen waarin de lokatie van het massief is aangegeven. Zou dit je eerste klimtrip zijn, dan is dit wel wat vaag.

Titel: Claret
Auteurs: Arno Catzefilis, Olivier Pfersdorff, Inti Cohen
Uitgave: derde editie, december 2010
ISBN: -
In Claret verkrijgbaar bij: bureau de tabac de Claret
In Montpellier verkrjgbaar bij: club Sala nature en bij buitensportzaken Le Yeti en Expé.

non-stop waardering: 3 sterren

Esther


©2012 nonstopclimbing.nl

1 opmerking:

Anoniem zei

Ik heb in 2000 ofzo de eerste druk van de topo van de claret gekocht en die was toen ook al 25 gulden (75 franc).

Een van de redenen dat de topo zo duur is kan het feit zijn dat de opener van het gebied Hughes Bauzille (of zoiets) alles zelf gedaan heeft. Alle zooi verwijdert, alle haken geplaats maar vooral alles zelf betaald.

Over de achterliggende redenen hiervoor staat in een van de laatste grimpers nog een mooi artikel. Toen begreep ik het op de pad naar boven geschilderde Non au Cons! pas echt.

Wat ik er ook van begrijp is dat al het gedoe om geld te krijgen van de FFME en daarmee de lokale overheden niet opwoog tegen het gezeur en gedoe dat dat met zich meebrengt. Dat de haakafstanden hier en daar spannend maar nooit gevaarlijk zijn heeft daar ook mee te maken. Vandaar dat het gebied niet een "gestandaardiseert" gebied is waarschijnlijk ook nu nog niet door de FFME wordt onderhouden.

Herman

Een reactie posten