maandag 26 maart 2012

Topo-review Siurana


Van Siurana zijn momenteel twee topo's beschikbaar. Daarnaast is er een overzichtstopo van de regio Tarragona waarin Surana ook wordt beschreven. Voor een review van de overzichtstopo klik hier.

De oudste topo is gemaakt door Toni Arbonés en Miriam R. Caravaca en een nieuwe topo is van de hand van David Brasco en Natàlia Campillo. Toni Arbonés heeft in 2002 de eerste uitgebreide topo van Siurana uitgegeven en in 2009 volgde een update. Deze topo is niet volledig en is momenteel alleen verkrijgbaar bij camping Siurana. In 2010 en in 2013 hebben David Brascó en Natàlia Campillo een zeer uitvoerige topo uitgegeven. Deze topo is heel populair en wordt op verschillende plekken verkocht.

Hieronder volgt een korte beschrijving van beide topo's. Toni Arbonés heeft bijna 200 routes geopend in Siurana en David Brascó zo'n 150. Beiden kennen het gebied dus goed.

Topo: Siurana
Deze topo is drietalig. De meeste info wordt in het Catalaans, Spaans en Engels weergegeven. De
topo is zeer uitvoerig en heeft alle routes en alle massieven opgenomen. In de topo wordt gesproken over 5 deelmassieven, 61 sectoren en 1200 routes. Er worden nog steeds routes geopend en in de topo die bij de bakker in Cornudella de Montsant ligt, worden de nieuwste routes ingetekend en voorzien van naam en niveau.

Voorin de topo is een overzichtskaart opgenomen met de verschillende massieven en in de index ernaast kun je opzoeken waar de informatie over de sectoren is te vinden. Omdat het om ontzettend veel sectoren gaat is het jammer dat je niet voorin in een schema kunt zien wat de oriëntatie t.o.v. de zon is, waar je beschut bent tegen de wind en wat de moeilijkheidsgraad is van de verschillende sectoren. Nu moet je de hele topo doorbladeren voor je een keus kunt maken.

Per sector wordt middels symbolen aandacht besteed aan: wind, beschutting tegen regen, type klimmen (plaat/verticaal/licht overhangend/overhangend), lengte van de routes, type afzekering (behaakt - niet of spaarzaam behaakt) en de moeilijkheid van de routes.
Per route wordt ook veel informatie gegeven. Bijvoorbeeld aantal haken, de naam van de openaar, en lengte. Routes die 35m of langer zijn, worden met een uitroepteken en in het rood gemarkeerd. regelmatig wordt in de topo gewaarschuwd voor de lengte van de route omdat er al diverse keren mensen in de problemen kwamen met een te kort touw.
De aanloop naar elke sector is in een klein kaartje ingetekend en in het kort beschreven. Verder wordt aangegeven waar je het beste kunt parkeren en hoeveel minuten de aanloop duurt. De tekeningen van de sectoren zijn over het algemeen erg goed. Omdat er maar heel soms een naam op de wand staat, moet je het doen met details van de rots die je terug kunt vinden in de topo. Hou er rekening mee dat er soms meer routes zijn dan in de topo staan.
Voorin de topo vind je allerlei praktische informatie over (klim)winkels, restaurants, accommodatie, internet en waar je drinkwater kunt tappen.

Wij waarderen deze topo met 4 sterren.

Naschrift 2014: In april 2013 is er een nieuwe editie verschenen met nog eens 300 nieuwe routes!

Titel: Siurana
Auteurs: Natàlia Campillo en David Brascó
Uitgave: 1e editie november 2010, 2e editie april 2013
ISBN: 978-84-614-4779-4 (2010),  978-84-616-3029-5 (2013)
Prijs: €25,-; te koop bij het toeristenwinkeltje in Siurana, bij Refugi Ciriac Bonet in Siurana en bij klimwinkel Goma II in Cornudella de Montsant.


Topo: Guia d'escalades a Siurana
Deze topo is viertalig: de belangrijkste informatie wordt in het Catalaans, Spaans, Engels en Frans beschreven. Wat direct opvalt is dat deze topo veel dunner is dan de topo van Brasco. In de inleiding staat dat Siurana 40 sectoren met 600 routes telt. De topo van Brasco spreekt van 1200 routes.
Alhoewel in de inleiding wordt gesproken over 40 sectoren in Siurana, beslaat de topo er slechts 36. Wel worden nog 3 sectoren van nabijgelegen klimmassieven uitgelicht.
Wat leuk is aan deze topo is dat er aandacht wordt besteed aan de geschiedenis van Siurana alssportklimgebied.
Verder is de topo ontzettend summier. De tekeningen van de sectoren en de routes zijn zeer eenvoudig. Je vindt er geen details van de routes in, of maar heel soms. De lengte en het verloop van de route is regelmatig zo schetsmatig, dat het een puzzeltocht wordt om de juiste route te vinden; zeker als je in aanmerking neemt dat er geen namen op de wand staan en er nog steeds nieuwe routes geopend worden. Ook de aanloop naar de massieven is erg summier weergegeven. Niet alle sectoren zijn een-twee-drie te vinden omdat er een wirwar aan wandelpaden langs de massieven loopt.
Van de routes is alleen de naam en het niveau aangegeven. Omdat er relatief veel lange routes in Siuarana zijn (30 tot 40 meter), kan het handig zijn te weten hoe lang de route is...
Alle andere klimtechnische informatie (oriëntatie t.o.v. de zon, beschutting voor regen of wind, behaking, steenslaggevaar, type klimmen etc.) is niet opgenomen. Wel kun je wat info vinden over winkels, de apotheek e.d. Ook zijn er enkele advertenties opgenomen die handig kunnen zijn.

Opvallend zijn de vele witte pagina's in de topo, misschien wel handig voor het zelf tekenen van alle  ontbrekende routes ;-).

Wij waarderen deze topo met 2,5 ster.

Titel: Guia d'escalades a Siurana
Auteurs: Toni Arbonés en Miriam R. Caravaca
Uitgave: 2e editie oktober 2009 (1e editie oktober 2002)
ISBN: geen
Prijs:22,-; te koop bij camping Siurana (www.campingsiurana.com) en bij klimwinkel Goma II in Cornudella de Montsant.

Image result for toni arbones guia déscalades a siuranaNaschrift 2017: Inmiddels is er in 2016 een herdruk verschenen. Wij hebben deze nog eens ingekeken, maar ons oordeel blijft hetzelfde: de topo is niet volledig, onduidelijk, en ook de foto´s van de massieven (nieuw in deze versie) zijn onbruikbaar voor het vinden van routes. Ons advies: koop de topo ´Siurana´ of de regionale topo ´Tarragona´, dan heb je zeker waar voor je geld.

Esther
©2017 nonstopclimbing.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten