vrijdag 23 maart 2012

Crag-info: Siurana

In het Catalaanse land boven het dorpje Cornudella de Montsant ligt Siurana. Siurana is niet meer dan een ruïne van een oud Moors kasteel en een paar huizen op het hoogste punt van een klif naast de gelijknamige rivier. Deze plek, die 1000 jaar geleden een belangrijke strategische nederzetting was, is in de eeuwen daarna in de vergetelheid geraakt tot rond 1980 de eerste sportklimroutes werden geopend. Nu staat Siurana weer helemaal op de kaart, niet als nederzetting maar als een van de mooiste en grootste sportklimgebieden van Europa.

De rots en de routes
De rotsen van Siurana zijn zeer indrukwekkend, zowel door omvang als structuur. De massieven bestaan uit een roestbruine onderlaag van zandsteen, met daarboven een laag grijs-gele kalksteen dolomiet. De zandsteen laag is over het algemeen van te slechte kwaliteit om er om te kunnen klimmen, alhoewel er wel een tiental routes geopend zijn. Het overgrote deel van de routes is geopend in de dolomietlaag. Siurana staat bekend om de steile en licht overhangende wanden. Deze klimstijl wordt ook wel 'Old school' genoemd. Van de ruim 60 sectoren zijn er ook een aantal meer overhangend. De meest bekende sector is waarschijnlijk sector 'El Pati' met o.a. de route La Rambla (9a+). De ruim 1200 routes zijn voornamelijk in de zesde graad en hoger en de waardering is vaak relatief hard. Het is dus niet echt een gebied voor beginners. Naast sportklimroutes zijn er ook een aantal trad-routes te vinden in diverse moeilijkheidsgraden. In Siurana vind je redelijk veel lange routes, een 70m of 80m touw is hier wel aan te raden.

De behaking
De sportklimroutes zijn goed behaakt en voorzien van standplaatsen. De haakafstanden zijn wat groter in vergelijk met bijvoorbeeld sommige Zuid-Franse sportklimgebieden. Haakafstanden van 3 tot 4 meter zijn hier heel normaal.

De beste tijd
In de lente en in de herfst kun je hier het beste klimmen. Maar ook in de winter is het een geliefd gebied. Maar als je pech hebt, kan het hier ook aardig vriezen en zelfs sneeuwen. Verder is de wind iets waar je alle maanden rekening mee moet houden. Het waait hier vaak erg hard. Gelukkig is er door de grote keuze aan sectoren vrijwel altijd wel een beschutte plek te vinden. Rond kerst en oud en nieuw en op 6 januari is het verschrikkelijk druk in Siurana.

Overnachten en boodschappen
In Siurana vind je een hut en een hotel en net voor Siurana bevindt zich een camping waar je kunt kamperen of een bungalowtje kunt huren. Uit een artikel over Siurana in het blad BLOK hebben we begrepen dat de bungalows niet echt winddicht zijn en wij vinden de prijs ook nogal stevig. De meeste klimmers slapen hier in hun auto of bus. Het is toegestaan om te bivakkeren in een busje of auto op de verschillende parkeerplaatsen rondom Siurana. Bij het dorp Siurana moet je sinds 2016 af en toe €2,- betalen. Vooral rondom de feestdagen. Het kan erg druk (en rumoerig) worden op deze parkeerplaatsen - bij het stuwmeer is het vaak erg rustig. Als je besluit om buiten de paden te gaan staan of op privé trein, dan heb je kans eraf gegooid te worden. Sinds 2016 wordt er door de Agents Rural en door de Mossos d´Esquadra gecontroleerd op illegaal kamperen. Ze rijden rustig met hun four wheel drives richting de klimgebieden op zoek naar kampementen van klimmers ;-) Het huren van een appartement of logeren in de refugi in Cornudella is ook een mogelijkheid.
In Cornudella moet je ook zijn voor al je boodschappen, want winkels zijn er niet in Siurana. Op woensdag is er markt. In Cornudella zijn twee kruideniers, twee bakkers en een slager. Bij de benzinepomp kun je ook terecht voor brood en boodschappen. Het brood van de benzinepomp is relatief goed afbakbrood en wordt  hele dag door gemaakt. Wij vonden het beter dan het droge brood van de bakker. Voor een grote supermarkt moet je naar Reus. Een belangrijke ontmoetingsplaats voor klimmers zijn de bakker aan de hoofdweg van Cornudella en de bar van Goma II (de klimwinkel). Hier kun je ook gebruik maken van gratis wifi en vind je een update met alle nieuwe routes die nog niet in de topo staan. Ook bij de bar La Renaixença tegenover de bakker kun je terecht voor wifi. Goma II is ook open met oud en nieuw en drie koningen - de bakker en de andere bar zijn dan dicht. In Siurana kun je voor internet terecht bij de hut en het café.
Sinds 2016 is het lastiger om je afval kwijt te raken als je in een busje slaapt. Bij het stuwmeer staan grote vuilnisbakken en in Cornudella de Montsant een paar hele kleine, maar die puilen meestal flink uit.

Accommodatie:
- www.campingsiurana.com
- www.lorefugi.com (Cornudella)
- refugi Ciriac Bonet (Siurana): refugisiurana@hotmail.com
- www.lavileta.net
- www.apartamentosmontsant.com

Vervoer
De dichtstbijzijnde luchthaven is Reus, een alternatief is de luchthaven van Barcelona. Maatschappijen als Ryanair hebben regelmatig goedkope vluchten vanuit Nederland naar deze bestemmingen. Met een huurauto ben je vanuit Reus in ongeveer 30 minuten in Siurana.

Topo's
Er zijn diverse topo's van het gebied beschikbaar waarvan de één beter is dan de andere.
- Siurana (Campillo, Brascó)
- Guia d'escalades a Siurana (Arbonés, Caravaca)

Een uitgebreide selectie van de routes is ook opgenomen in:
- Tarragona climbs (O'Donovan, Andrada)

Foto's
De foto's van Siurana

Tip
Als je aan de 1200 routes in Siurana niet genoeg hebt, dan zijn er in de buurt nog diverse andere gebieden met honderden routes. Bijvoorbeeld Montsant (400), Arboli (450), Mussara (500) en natuurlijk Margalef (800). Ook zijn er in deze regio zeer veel boulder mogelijkheden. Zie boulder topo 'Bloc, Muntayes de Prades'voor meer informatie.

Non-stop-waardering: 4,5 sterren


Pieter en Esther
©2016 nonstopclimbing.nl




4 opmerkingen:

Harald zei

De rots in Siurana wordt voor het gemak door iedereen kalksteen genoemd, maar als je goed nadenkt... Waar zijn de tufa's, waar zijn de watergaatjes. Waarom is de rots in sommige lagen zo blokkig (de onderkant van de meeste massieven), waarom voelen de grepen anders aan dan in andere kalkgebieden (geen mooie strakke randjes, maar bobbelige structuren). De clue moge duidelijk zijn: geen kalksteen, maar dolomiet.

Wacht even, in de topo staat dat de rots MuschelKALK boven een laag Bundsandstein is. Dat klinkt alsof men het weet, toch? Yep, de laag heet welliswaar 'kalk' , maar bestaat uit 'Dolorots' of zo je wilt 'dolomiet'. Het kan zijn dat je soms wel features tegenkomt die aan kalk doen denken, maar da's een gevolg van 'de-dolomitisatie' het omgekeerde proces van dolomitisatie. Raar eigenlijk dat je nergens in de klimliteratuur leest dat de rots in Siurana geen kalk is, terwijl dat eigenlijk zo obvious is.

Anyway, veel plezier met klimmen daar!

nonstopclimbing.nl zei

Harald, bedankt voor je aanvulling. We hadden het niet als dolomiet herkend. Bij dolomiet denken wij al snel aan zeer 'breukig' materiaal. Maar het kan dus ook zo mooi solide zijn als in Siurana.

Daniel zei

Super bericht en goede informatie voor iemand die er nog niet geweest is zoals ik :).
Onder Topo verwacht ik alleen nog een link naar de review, maar ik kan er geen vinden. Wat zijn de naam van de topos (of vooral van de betere) en waar kun je die het beste krijgen? Verder nog een vraag over het weer. Ik was van plan er misschien eind mei naartoe te gaan. Is het dan al te warm aan het worden?
Bedankt!

nonstopclimbing.nl zei

Dag Daniel,
Dank je voor je compliment!
De link is inmiddels geactiveerd en de topo-review is ook gepubliceerd (de topo-review volgt meestal na de crag-reviws op onze site).
Wat betreft mei: ij hebben het in maart èn heel koud, en heel warm gehad. De wind kan het aardig fris maken. Als het een beetje mee zit kun je in mei met een windje lekker in de zon klimmen. En anders kun je nog wel naar de noord-wanden - die zijn er ook genoeg. Ik zou het erop wagen - neem wel je zonnebrand mee en je zwembroek - in het meer kun kun je prima zwemmen.
Veel plezier in Siurana!

Een reactie posten