zondag 15 januari 2012

Crag-info: Finale Ligure

Tijdens onze reis van Turkije naar Spanje hebben we een rustdag gehad in Finale. Een groot klimgebied dat we al twee keer eerder bezocht hebben.

Ligging
Finale Ligure ligt aan de Italiaanse kust, ten zuid-westen van Genua. Niet echt om de hoek, maar het is prima te doen als je één week vakantie hebt.

De routes
In Finale vind je zo'n 130 massieven en meer dan 3000 routes. Finale is een ideaal gebied als je in de zesde of zevende moeilijkheidsgraad klimt. Routes met een lagere of hogere waardering zijn spaarzaam te vinden. Je kunt er vooral veel enkele touwlengtes doen, maar je vindt er ook routes van meerdere touwlengtes. Finale is van oudsher hard gewaardeerd. Meestal kun je er een plusje bij optellen. In de topo van de hand van Marco Tomassini zijn een aantal routes opnieuw gewaardeerd en zul je wat dat betreft niet meer voor zoveel verrassingen komen te staan. De massieven en de routes zijn niet altijd makkelijk te vinden. Afhankelijk van welke topo je gebruikt, zul je de massieven en de routes makkelijk of juist níet vinden. Finale bestaat uit diverse soorten kalksteen. We hebben geklommen op een rotswand pal boven zee, in een grot, op 'plaat', in overhangen en op wanden met alleen maar 'pockets'.

Behaking
Finale is al een relatief oud gebied en dat zie je terug in de diversiteit aan behaking. Voor de meeste routes geldt dat ze redelijk tot goed behaakt zijn. Maar er zijn ook sommige routes en soms hele sectoren die nodig aan renovatie toe zijn. Afhankelijk van welke topo je gebruikt vindt je hier meer of minder details over. Zie de topo review voor meer infor matie.

Finale afgespekt?
Veel mensen denken dat Finale 'gladgeklommen' is. Wij hebben één afgeklommen gebied gezien: Monte Cucco, het massief boven het bivakveld. De andere gebieden die wij bezochten waren nog erg scherp. Bovendien worden er nog steeds nieuwe routes geopend. Na een week klimmen, waren wij in ieder geval bijna aan een huidtransplantatie toe.

Bivak of camping?
Wij hebben op het bivakveld bij Monte Cucco gekampeerd. Daar zijn alleen wat kranen, een openlucht-douche met koud water en een hurk-wc. Op het bivakveld kan het erg fris zijn. Er komt weinig zon en ondanks de bomen en struiken kun je er veel last hebben van de wind. Er leek in 2010 al gewerkt te worden aan een toiletgebouw en er was zelfs een slagboom. In december 2011 was de slagboom weg, maar het toiletgebouw leek bijna klaar. Of het ooit een commerciële camping wordt? Vreemd is dat er een bord bij de ingang hangt met de tekst "man kann hier nicht zelten" - terwijl daar vlak achter gekampeerd wordt en de voorzieningen duidelijk aangelegd zijn voor bivak. Naschrift 2015: nog steeds kun je hier prima bivakkeren en het is niet verboden.
Je kunt ook kamperen in de dorpjes langs de kust, maar de Italiaanse campings zijn duur, ook als je in het najaar de enige klant bent. Niet alle campings zijn het hele jaar open. Verder zijn er veel pensions en hotels en ook heben we wel mensen ontmoet die een 'huisje' huurden. In de topo van Andrea Gallo staan enkele adressen.

Beste tijd
Wij zijn er nu twee keer in de herfst geweest. De klimgebieden die wij bezochten lagen in de zon en uit de wind. In december hebben we er ook mensen zien klimmen - fris is het dan wel. In de zomer is het waarschijnlijk te heet, maar als je noordwanden zoekt, is het vast wel te doen. Bovendien kun je na het klimmen lekker de zee in. De lente en de herfst zijn de beste periodes.

Voorzieningen
In de dorpjes aan de kust zijn veel eetgelegenheden. Net buiten Finalborgo is een grote Coop supermarkt. Bij het bivakveldje vind je een goede pizzeria waar je voor weinig geld lekker kunt eten: Il Rifugio. In Finalborgo vind je twee klimwinkels, die sinds eind 2011 ieder hun eigen topo verkopen.
Naschrift 2015: inmiddels zijn er 5 klimwinkels. Eén vlakbij het centrum (aan de weg richting Monte Cucco), de andere 4 in het centrum van Finalborgo. Ook is er een wasserette bij gekomen waar je voor €3,50 je was kunt doen. Drogen kost €0,50 of meer.

Topo
Een review over de twee verkrijgbare topo's vind je hier.

Non-stop waardering: 4 sterren

Esther

Geen opmerkingen:

Een reactie posten