maandag 5 december 2011

Topo-review: Kalymnos

Voor Kalymnos is er maar één topo: Kalymnos. Rock climbing guidebook. Het is een relatief dikke topo (360 pagina's) met een zeer gebruiksvriendelijk opmaak. De gids beschrijft 64 klimmassieven en bijna 1700 routes. In 2000 verscheen de eerste topo. Deze was gratis en werd van gemeentewege verstrekt aan bezoekende klimmers. Zoals in de gebiedsreview al te lezen was, zijn er in korte tijd heel veel routes geopend. De laatste jaren worden er per jaar zo'n 200 routes geopend! De gids van 2010 is de 5e gids sinds 2000.

Algemene info
De topo is volledig Engelstalig en begint met een zogenaamde 'crag planner'. In dit schema kun je per massief zien welke moeilijkheidsgraden je er treft, hoe lang de aanloop is, wat de oriëntatie t.o.v. de zon is, in welk seizoen je er het beste terecht kunt en of het een veel bezocht massief is. Ook staat er kort beschreven wat voor soort massief het is. Verder vind je in de topo allerhande praktische dingen als 'how to get there', accommodatie, vervoer, (klim)winkels en wat informatie over de geschiedenis van het eiland. Daarnaast geeft de gids info over lokale lekkernijen en snuisterijen. Zo kun je bijvoorbeeld lezen dat Kalymnos bekend was om de sponzenduikerij. Ook wordt aanbevolen om een spons te kopen. Maar de sponzen in de Egeïsche Zee zijn tegenwoordig als gevolg van ziekte niet of nauwelijks meer te vinden. De lokale toeristenshops verkopen nu sponzen uit de Caraïben;-)

Klimtechnische informatie en veiligheid
De topo besteedt relatief veel aandacht aan veiligheid. Zo kun je lezen wat de gedragscode is m.b.t. 'laten zakken' van de voorklimmer of het ombouwen voor toprope. Mocht er toch een ongeluk gebeuren: Kalymnos heeft geen bergreddingsdienst. Je kunt 112 bellen of de ambulance (nummer staat in de topo). Gevraagd word of je zelf zo vriendelijk wilt zijn de gewonde klimmer naar de weg te dragen...

Routes openen en onderhoud
Het is een ieder vrij om routes te openen. In de topo staat een overzicht van de 'spelregels'. Trad-climbing-routes worden bijvoorbeeld afgeraden en ook avontuurlijke behaking wordt niet toegejuicht. Verder is het de gedachte dat de routes namen krijgen uit de Griekse oudheid – iets waar nog maar weinig van te zien is op Kalymnos. Voor het openen van een route krijg je maximaal 2 jaar de tijd – daarna kan het project worden afgerond door een andere klimmer. Voor meer specifieke informatie: raadpleeg de gids! Mocht je een route willen openen – het is gebruikelijk om dat in overleg met de auteur van de topo te doen. In het verleden kwam 10% van de opbrengst van de topo ten goede aan materiaal voor het onderhoud van de routes. Van de huidige editie van de topo zal een deel van de opbrengst direct worden geïnvesteerd in 500 haken en 100 standplaatsen. Dit materiaal wordt gebruikt voor het onderhoud van bestaande routes en voor het openen van nieuwe routes.

Informatie over de routes
De verschillende massieven en sectoren worden middels kleurenfoto's weergegeven. Over het algemeen zijn de foto's en de ingetekende routes erg goed. Per route staat een korte beschrijving in de topo en ook worden de mensen die de routes hebben geopend genoemd. Verder heeft iedere route een waardering gekregen. Een route kan 0 tot 3 'sterren' krijgen en als de route helemaal subliem is, krijgt hij een 'muzieknootje'. Kan handig zijn als je weinig tijd hebt en toch wat 'highlights' wilt klimmen. Maar vertrouw ook op je eigen beoordelingsvermogen. Wij waren het niet altijd eens met de waarderingen (sommige muzieknootjes waren uitermate saai) en het is weinig sympathiek om een route met een '0' te waarderen en dan ook nog in de beschrijving 'thumbs down' te zetten omdat de stijl van de route je niet bevalt. Als gevolg van de toekenning van sterren kan het bovendien gebeuren dat er een rij ontstaat bij bepaalde routes en dat sommige zelfs al wat afgeklommen zijn!
Kalymnos heeft de naam gehad 'zacht' gewaardeerde routes te hebben. Dat is zeker niet meer voor alle routes van toepassing. Regelmatig worden namelijk de niveaus van routes aangepast. Via de websites www.8a.nu en www.climbkalymnos.com heeft de auteur informatie verkregen over hoe de verschillende routes worden ontvangen. Het is grappig om oude topo's naast de nieuwe te leggen – zo zijn sommige routes wel 2 niveaus 'gezakt', terwijl andere juist weer zijn opgewaardeerd. Kijk daarom altijd in de laatste versie van de topo of op de website om de actuele waardering van een route te vinden.

Dit is één van de betere topo's die we tot nu toe gezien hebben.

Topo: Kalymnos. Rock Climbing Guidebook
auteur: Aris Theodoropoulos
uitgeverij: Terrain
jaar van uitgave: 2010
ISBN: 978-960-9456-19-7
prijs: €35,-

Nonstop-waardering: 4,5 sterren

Esther
Geen opmerkingen:

Een reactie posten