woensdag 30 november 2011

Crag-info: Kalymnos

Als een kind in een snoepwinkel", dat is waarschijnlijk de beste omschrijving van het gevoel dat je als klimmer hebt als je op Kalymnos bent. De grote hoeveelheid aan massieven en routes is haast onvoorstelbaar. Dit Griekse eiland heeft zich in zeer korte tijd ontwikkeld tot het grootste sportklimgebied van Europa. Waar in veel landen de klimgebieden al aan het begin van de twintigste eeuw werden geopend, wordt er op Kalymnos pas sinds 1996 routes geopend. Dit heeft zolang geduurd omdat er vrijwel geen Griek is die klimt en het was dan ook een Italiaan die de ongelofelijke mogelijkheden van dit eiland ontdekte. De plaatselijke autoriteiten hebben sindsdien de ontwikkeling van de klimsport ontzettend gestimuleerd. Ze zien de komst van klimmers als een mooie bron van inkomsten. Het gevolg is dat er inmiddels al meer dan 1700 routes geopend zijn en dat er nog steeds zo'n 200 routes per jaar bijkomen!

De rots en de routes
Op Kalymnos vind je eigenlijk alle soorten routes die er mogelijk zijn. Van plaat, steile wand tot overhang. Maar Kalymnos is vooral bekend om zijn de enorme hoeveelheid aan tufa's en overhangen met stalactieten. Er wordt hier ook wel gesproken van 3D-klimmen, omdat je in sommige routes aan alle kanten omringd kunt zijn door stalactieten.
Je klimt er op kalk en die is vaak nog erg scherp, maar door de grote drukte wordt dat al snel minder. Routes vindt je hier in alle niveaus, van 4e graads tot 9e graads. De meeste routes zijn een enkele touwlengte. Met een 70 meter touw kun je de meeste routes zonder problemen klimmen, maar er zijn ook enkele routes waar je een 80m of zelfs een 100m touw voor nodig hebt!

De behaking
Alle routes in Kalymnos zijn voorzien van boorhaken en volledig ingerichte standplaatsen. De kwaliteit van de behaking is in vrijwel alle routes zeer goed. Er wordt ook zeer veel aan onderhoud van de behaking gedaan. Maar omdat er ieder jaar weer routes door zeer verschillende mensen worden geopend, gaat het ook wel eens mis. Met name het gebruik van haken die niet bestand zijn tegen het zeeklimaat is een probleem. Deze routes worden meestal snel gesaneerd, maar het kan geen kwaad om zelf kritisch te blijven kijken naar mogelijke corrosie van de haken.

De beste tijd
Klimmen op Kalymnos kan eigenlijk wel het hele jaar. De beste periodes zijn het voorjaar (maart, april en mei) en het najaar (september, oktober). In de zomer is het erg warm waardoor alleen de noordwanden en de wanden die veel wind vangen in aanmerking komen. In het late najaar en de winter staat er vaak een koude noordenwind waardoor alleen de zuidwanden een optie zijn. Maar door de enorme hoeveelheid routes is er ook in zomer en winter nog genoeg te doen. Het voor- en najaar zijn de meest bezochte periodes. Het kan gebeuren dat mensen dan 'in de rij' staan voor een bepaalde route.

Hoe kom je er?
Het (misschien wel enige) nadeel van Kalymnos is de bereikbaarheid. Alhoewel er sinds kort een vliegveld is, zijn er geen directe vluchten. Je kunt wel vliegen op Athene en met een beetje geluk sluit deze aan op die ene vlucht per dag naar Kalymnos. Heb je genoeg tijd dan kun je er voor kiezen om met de boot van Athene naar Kalymnos te gaan (12 uur varen en de boot gaat niet elke dag). Een alternatief is vliegen op Kos, met de bus naar de haven en vervolgens met de boot naar Kalymnos. Welke route je ook neemt, het is een tijdrovende onderneming.

Overnachten, vervoer en boodschappen
De meeste klimmassieven vind je aan de westkant van het eiland. Het plaatsje Masouri is de hotspot voor klimmers. Hier vind je de bars, restaurants, supermarkten en klimwinkels. Van eind november tot en met maart is er veel dicht. Ook de pinautomaat is dicht in Masouri, maar in Pothia e.o. kun je wel geld opnemen. De meeste klimmers overnachten in één van de vele studio's die hier te huur zijn (vanaf 15 euro per nacht).
Een groot deel van de klimmassieven is te voet bereikbaar vanuit Masouri. Om de verder gelegen massieven te bereiken kun je in Masouri een scooter (of eventueel auto) huren. In het najaar zul je wat meer aangewezen zijn op vervoer, omdat de massieven met de meest gunstige ligging zich tussen Skalia en Arginonta bevinden.
LET OP: In Griekenland is het van belang om contant geld op zak te hebben, omdat winkeliers niet altijd een pinapparaat hebben (of hem niet willen gebruiken).

Topo's
Omdat er ieder jaar zoveel routes bij komen, verschijnt er regelmatig een nieuwe versie van de topo. Voor meer informatie zie de review.

Veel informatie vind je ook op internet:
- Routes en updates, www.climbkalymnos.com
- Boot Kos naar Kalymnos, www.anemferries.gr
- Boot Athene naar Kalymnos, www.bluestarferries.com

Foto's
De foto's van Kalymnos


Non-stop-waardering: 5 sterren

Pieter

Geen opmerkingen:

Een reactie posten