donderdag 15 december 2011

Crag-info: Geyikbayiri

Geyikbayiri is een klein dorpje 30 kilometer ten westen van Antalya. In 2000 zijn Züleyha Geels en Öztürk Kayikci hier begonnen met het openen van routes. Ondanks dat het relatief dicht bij Antalya ligt heb je hier echt het gevoel dat je op het Turkse platteland bent. Het is één van de mooiste klimgebieden die we tot nu toe bezocht hebben. Het klimgebied bestaat uit drie grote wanden onderverdeeld in een aantal sectoren en een aantal kleinere wanden. Alle sectoren zijn vanaf Climbersgarden en JoSiTo te voet bereikbaar.Routes
In Geyikbayiri klim je op kalk in zeer verschillende vormen waaronder: 'tufa's', stalactieten, 'pockets' en 'wasserrillen'. Er zijn veel overhangen, maar ook rechte wanden en neigende wanden. Door de grote diversiteit aan vormen en structuren zijn de routes zeer afwisselend, zelfs binnen één sector. Vrijwel alle routes zijn één touwlengte en een slechts enkele routes zijn twee touwlengtes lang. Met een touw van 70 meter kun je er goed uit de voeten. Alhoewel er routes in de 4e en 5e moeilijkheidsgraad zijn (bijna 100 routes) is het gebied toch vooral geschikt voor klimmers die opzoek zijn naar 6e graads (bijna 250 routes) en 7e graads routes (meer dan 200 routes). Voor wie daar niet genoeg aan heeft zijn er ook nog routes tussen 8a en 8c+ te vinden (bijna 50 routes).

Beste tijd
De beste periode om te klimmen in Antalya is oktober t/m mei, in de zomer periode is het veel te warm. Met name in december en januari moet je rekening houden met wat meer regen. Wij hebben er de afgelopen drie jaar steeds in februari geklommen. Mocht het regenen en je wilt toch klimmen: er zijn voldoende overhangende wanden of grotjes waar je droog kunt klimmen. En zodra de zon door komt, droogt de rots heel snel. Veel massieven zijn op het zuiden georiënteerd. Nu zijn we er vanaf half november tot half december en het weer is goed. Zolang de zon schijnt (en dat is bijna elke dag) is het bij de rotsen lekker warm en kun je meestal in ene t-shirt klimmen.

Topo
Informatie over de topo vind je hier.

De foto's
De foto's van Geyikbayiri

Overnachten
Er zijn verschillende plekken waar je kunt overnachten en een tent, mini-bungalow (zo groot als een tuinhuisje) of luxere bungalows

Voor andere accommodatie, zie de volgende websites:
Flying Goat Camping
Climbersgarden
The Land
Josito
Rasayana Gust House
Rido Camp
Kezban's Guesthouse
Peak Guesthouses

Uit eten
Je kunt lekker eten bij Helga en Nuh in Geyikbayiri. Zij ontvangen mensen bij zich thuis en koken heel erg lekker. Je kunt ze sms'en wanneer en met hoeveel mensen je wilt komen eten en wat je graag wilt eten (menulijst is in te zien bij Climbersgarden). Voor 12 euro heb je al een 3 gangenmaaltijd en dan word je ook nog gratis opgehaald en teruggebracht. Je betaalt (bij voorkeur) met euro's. Tel: +905422726043
Ook kun je bijna overal gözleme eten. Gözleme zijn een soort deegflapjes of pannenkoekjes gevuld met van alles en nog wat. Tussen Climbersgarden en Geyikbayir, vlakbij de rotsen, staat in het weekend aan de kant van de weg een kleine markt waar verse gözleme worden gemaakt. Je kunt er ook thee drinken.
Verder hebben wij ook lekker gegeten bij Pinar Alabalik (een forelrestaurant).Volg de borden langs de weg en je komt bij een grote parkeerplaats ergens in de vallei. Wij hebben er steeds in februari gegeten en toen waren er maar weinig gasten. We hebben wel veel personeel gezien en het hele terrein en restaurant zien er ook uit alsof ze erg veel gasten aan kunnen... Maar goed, de specialiteit is forel uit de oven, maar je kunt er ook vlees of vegetarisch eten. Het eten is er erg lekker.

Boodschappen doen
In Geyikbayiri is een heel klein winkeltje waar je eieren, melk, groente in blik, thee, fris en bier kunt kopen. Bij de verschillende forellenrestaurants in de buurt kun je forel kopen. De vis wordt ter plekke gevangen en gefileerd. Voor 2 vissen betaal je 5 Turkse lira. Langs de kant van de weg staan altijd wel mensen die fruit en groente verkopen. In het weekend kun je terecht bij Pazar Open Market (tussen Geyikbayri en Cakirlar in). Met name op zondag is er veel te koop. Wil je naar een supermarkt, dan kun je terecht in Cakirlar of in Antalya zelf.

Visum
Voor Turkije heb je een visum nodig dat je vooraf online kunt aanschaffen op https://www.evisa.gov.tr/en/

Hoe kom je in Geyikbayiri?
Vanaf Antalya kun je je (voor ongeveer €40) laten ophalen door Climbersgarden of door JoSiTo. Wij hebben steeds een auto gehuurd in Antalya (16 euro per dag). Ook kun je er met de bus komen; die rijdt tot Pazar Open Market en vanaf daar is het nog 7 kilometer. De meeste mensen liften - dat gaat hier heel goed. Als je een auto huurt, wordt deze met een lege tank afgeleverd. Je kunt hem met een lege tank terugbrengen.

Non-stop-waardering: 4,5 sterren

Esther2 opmerkingen:

Menno zei

Hey, wat zijn je ervaringen met het weer in maart? Ik plan een klimvakantie en overweeg Antalya, maar lees hier en daar dat het betrekkelijk veel regent in die periode. En dat het behoorlijk koud/fris kan zijn.

nonstopclimbing.nl zei

Dag Menno,

In maart zijn we er nooit geweest, maar de meeste regen valt in december en januari. Wij hebben er 3 keer in februari geklommen en afgelopen jaar de hele maand december en er was af en toe wat regen. De temperatuur was oké om te klimmen - op een zuidwand kan het er zelfs warm zijn en hebben we in korte broek geklommen! 's Avonds en 's nachts kon het erg koud zijn, maar ja, dan klimmen wij niet...
Ik denk dat maart goed te doen is - als het regent kun je altijd nog wel ergens klimmen in een overhang. Ik hoop dat je hier wat aan hebt. Wij hebben in ieder geval nooit een hele week regen gehad en maar heel soms een hele dag regen aan één stuk.
Maart - ik zou het doen!
Groeten, Esther

Een reactie posten