maandag 19 december 2011

Topo-review: Geyikbayiri

De keuze van een topo voor Geyikbyari is eenvoudig. Er is er maar één en dat is "A rock climbing guide to Antalya" van Öztürk Kayikci.
Naast Geyikbayiri bevat deze topo ook het bekende klimgebied Olympos (85 km te zuiden van Antalya, 253 routes). Verder staan er wat kleinere massieven in, variërend van 17 tot 70 routes. Deze kleinere gebieden liggen niet allemaal in de buurt van Geyikbayiri - maar als je langere tijd in Turkije wilt rondbrengen om te klimmen, zijn ze wellicht een bezoek waard.

De topo bevat alles wat je van een goede topo mag verwachten: duidelijke kleurenfoto's van de rotsen waarop de routes zijn ingetekend; informatie over de lengte van de routes; het aantal haken. Ook kun je per route zien wie hem behaakt heeft en wie de eerst-beklimming heeft gedaan in welk jaar. Met name het jaar waarin de route is geopend kan handig zijn. De rots is erg scherp en de nieuwe routes vragen veel van je huid;-) Verder is per route aangegeven of hij van boven of van onderaf geopend is en met wat voor type haken (Petzl-haken of lijmhaken). Daarnaast is via pictogrammen per sector weergegeven wat voor soort routes er zijn (plaat, recht, overhangend) en wat de oriëntatie t.o.v. de  zon is. De beschrijving van de aanloop naar de routes is kort en duidelijk, bovendien kun je de meeste massieven vanaf de weg al zien liggen. Alle tekst in de topo is zowel in het Turks als in het Engels.

Naast alle route-informatie geeft de topo ook interessante informatie over de historie van het klimmen in Turkije en informatie over de omgeving en tips voor rustdagen.

De opbrengst van de topo wordt gebruikt voor het openen en onderhouden van routes. De topo kost €22,- en je kunt hem bij de verschillende accommodaties kopen. Als je hem bij de NKBV bestelt kost hij €18,-

Voor informatie over de klimmassieven in Geyikbayiri, zie ons eerdere artikel.

Er is een update beschikbaar met alle nieuwe routes sinds de publicatie van de topo.

non-stop-waardering: 4 sterren

Titel: A rock climbing guide to Antalya
Autor: Öztürk Kayikci
Edition: 4e editie 2011
ISBN: 978-9944-5709-0-9
prijs: €22,- ter plaatse; €18,- bij de NKBV

Update: in 2014 is er een nieuwe 5e editie verschenen van deze topo

Esther

Geen opmerkingen:

Een reactie posten