zondag 13 november 2011

Verkeer in Griekenand


Ieder land waar we door reizen heeft men wel zo zijn eigen gebruiken in het verkeer, maar Griekenland is toch wel bijzonder. Het Griekse autoverkeer is allesbehalve overzichtelijk en rustig. Er wordt weliswaar niet getoeterd, maar het is ons niet duidelijk hoe de verkeersregels geïnterpreteerd moeten  worden. In Meteora hadden we al gemerkt dat parkeerverboden niet gelden – ook niet als er een verbodsbord staat. Ook dubbelparkeren is geen enkel probleem. Wegen voor éénrichtingsverkeer kunnen ook prima in twee richtingen gebruikt worden. Het dragen van een helm op brommer of motor is geen thema. Inrijverbod? Geen probleem – daar kun je best door heen.
In Athene was het niet minder erg. Busbanen? Die zijn lekker breed – daar kunnen wel twee auto's naast elkaar op rijden. Vluchtstroken worden gebruikt als inhaalstrook! Rechts inhalen is sowieso geen enkel probleem. Maximumsnelheden lijken er niet te zijn eerder minimumsneheden. Zelfs flitspalen worden  met enorme snelheden voorbij gereden. Geen enkel gebod of verbod lijkt hier gehandhaafd te worden.
Wij hebben de verbodsborden op een gegeven moment maar geïnterpreteerd als “niet zo heel erg als je...”  of “het is niet zo wenselijk als je...” En het rijdt een stuk makkelijker als je je aanpast aan het Griekse verkeer. Maar tot onze verbazing zagen we op de snelweg in Athene dat er iemand was aangehouden door de politie. Wat zou déze automobilist dan wel niet gedaan hebben?

Esther

Geen opmerkingen:

Een reactie posten