zaterdag 12 november 2011

Meteora deel 2, Klimmen


Meteora is naast een toeristische trekpleister ook een klimgebied met voornamelijk lange routes, maar we waren niet zeker of we er wel wilden klimmen. Het is conglomeraat gesteente en er zijn nauwelijks goede haken te vinden. De afzekering moet je zelf aanbrengen. Voor de niet klimmers: conglomeraat lijkt wel wat op beton met kiezels erin. Erg lelijk gesteente, maar de rots als geheel kan heel bizarre vormen hebben en dat maakt het weer erg aantrekkelijk. De kiezels kunnen er uitkomen en dan heb je een 'gat'. Je klimt dus op kiezeltjes en gaatjes – en hoe je daar op moet afzekeren? De topo's die beschikbaar zijn, stammen uit de jaren tachtig. Er is in 2000 een herdruk verschenen, maar deze bevat geen nieuwe of verbeterde informatie. In de jaren 70 en 80 zijn veel routes door Dietrich Hasse en Heinz Lothaz Stutte geopend en zij hebben ook twee topo's gemaakt. Het gaat om een Band I en een Band II. De topo's kosten €30,- per stuk en de in de eerste wordt veel informatie gegeven over het gebied en de geschiedenis, maar ook over de klimtechnische aspecten van het klimmen op Meteora. De tekeningen en de informatie per route zijn erg summier – en het is niet handig in dit gebied om verkeerd uit te komen – abseilen kun je niet zomaar overal en teruglopen is er ook niet bij. Er is voor elk wat wils: je kunt er vierde graads routes klimmen, maar ook zevende graads. Veel routes hebben een plaatachtig karakter. De routes zijn tot ongeveer 300 meter lang. Verder heb je dubbeltouw en mobiel zekeringsmateriaal nodig.
We hebben de massieven van dichtbij bekeken en besloten dat we het alleen bij kijken zouden laten. Gegeven de kwaliteit van de steensoort, het type routes (plaat) en de ontoegankelijkheid van de topo's vonden we het wel best zo.

Esther

2 opmerkingen:

lysan wolf zei

da's jammer, het leek mij altijd een fantastisch klimgebied waar ik graag had willen klimmen maar het is dus geen aanrader. Is er nog iets in de buurt? Groet Lysan

nonstopclimbing.nl zei

Dag Lysan,
Ja hoor - in de buurt kun je ook klimmen. Binnenkort een review van de gebruikte topo en van de bezochte gebieden ;-)
Groeten!

Een reactie posten