vrijdag 11 november 2011

Meteora deel 1: Sightseeing


Op mijn 40e verjaardag in oktober, kwamen we aan in Meteora. Suf van het aan één stuk door reizen door Servië en Macedonië van de dag ervoor, hadden we een verjaardag-rustdag. Rusten of feesten was er niet echt bij: het is er zo mooi dat ik niet stil kon blijven staan – ik wilde àlles zien en er misschien zelfs wel klimmen.

Sightseeig
Meteora ligt in Noord-West Griekenland en je vind er kloosters bovenop rotspilaren. De naam is gegeven door een monnik die in de 14e eeuw één van de vele torens beklom en er een klooster stichtte. Meteora betekent 'hoog verheven'. Maar al lang voor hem woonden er kluizenaars. Zij beklommen de torens en leefden zoveel als mogelijk afgezonderd van het 'normale leven'. Vanaf de 14e eeuw werd het er 'druk': er werden in totaal 24 kloosters gebouwd, en alle stonden in het teken van de rust en de kalmte. Geklommen en gebouwd werd er via stijgers, touwladders en takels. De monniken waren er al vroeg bij met 'bigwallen'.
In de 17e eeuw kwam de klad erin. Sommige monniken hielden er een als monnik verklede vrouw op na en vanaf de 18e eeuw werden de kloosters een toevluchtsoord voor belasting-ontduikende Grieken of andere vluchtelingen. De Tweede Wereldoorlog heeft Meteora ook weinig goed gedaan. Er zijn nog enkele kloosters bewaard gebleven en sommige worden nog bewoond. Sinds de jaren zestig zijn ook vrouwen welkom in Meteora en in één klooster leven en werken nonnen.
In 1988 heeft Meteora een plaats op de Werelderfgoedlijst gekregen. Onze ervaring is dat het er in een gebied dan niet rustiger op wordt. Wij hebben Meteora net na zonsopgang bezocht, maar zelfs toen zagen we al OAD-bussen langs-tuffen om toeristen af te leveren. Wij waren met name geïnteresseerd in de vorm en structuur van de rots en dat er mooie gebouwen op staan is mooi meegenomen. Bijzonder om te bedenken dat mensen deze prachtige omgeving kozen om in stilte en in eenzaamheid te leven (en tussendoor nog wat te klimmen).
Van de oorspronkelijke doelen, rust en kalmte, is niets overgebleven.

Esther

Morgen deel 2 'Klimmen in Meteora'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten