dinsdag 15 november 2011

Klimmen in Griekenland: Is er meer dan Kalymnos?


In Griekenland hadden we één doel: Kalymnos bezoeken. Andere gebieden kenden we niet, maar omdat we vanuit Kroatië toch door Griekenland heen reden, was het misschien wel de moeite waard om ook andere gebieden kort te bezoeken. Misschien is er in klimmend Griekenland wel meer te beleven dan Kalymnos.
In Griekenland kun je meerdere touwlengtes klimmen, sportklimmen en boulderen. Sommige massieven zijn prachtig gelegen. Zo mag je bijvoorbeeld in Varasova (waar je meerdere touwlengtes kunt klimmen), kamperen op het strand met uitzicht op de zee of de lange wand die je net bedwongen hebt. Maar de hamvraag is: waar haal je de informatie vandaan over de klimmassieven?

De topo en de website
In Nederland hebben we via internet de topo Hellas. Sportklettern in Griechenland besteld, geschreven in het Duits en Engels door Karsten Oelze en Barbara Hertner. Griekse topo's blijken er nauwelijks te zijn. Gelukkig bestaat er wel een uitgebreide website waar je per gebied informatie af kunt halen: www.climbing-greece.com.
Samen met de website kan het Duitse gidsje een hulpmiddel zijn om klimmassieven te vinden. Verwacht van de gids geen gedetailleerde informatie over de massieven: wanneer er geen topo van het gebied bestaat, geeft de topo enkele schematische tekeningen, die nauwelijks informatie geven over de routes. Van sommige massieven bestaat een topo, die je in de buurt  van het massief bij een outdoor- of sportwinkel kunt krijgen of kopen. 'Hellas' verwijst  dan alleen  naar lokale topo's. Check de info wel even op internet – veel informatie bleek niet meer te kloppen.
Je kunt de informatie ook van de website halen, maar let op:  ook de informatie van de website is niet volledig. De topo beschrijft heel summier 18 massieven, waarbij Kalymnos is inbegrepen. Aangezien de topo uit 2004 is, ben je beter af met de nieuwste druk van de topo van Kalymnos. De topo is voornamelijk van nut om een idee te krijgen van de klimgebieden die er zijn in Griekenland (en voor het vinden van goede bivakplekjes). Maar omdat de topo is gemaakt door  Duitse klimmers die verder geen updates meer hebben verzorgd, is het raadzaam om je vooraf te informeren. Dat kan bijvoorbeeld bij Paschalis Zafeiriadis van Xclimbingshop in Trikala. Hij spreekt goed Engels en je kunt hem mailen. Hij is een zeer enthousiaste klimmer: in Mouzaki heeft hij bijvoorbeeld veel routes geopend en een bivakhutje geplaatst.

Massieven
We hebben twee klimmassieven bezocht: Theopetra en Mouzaki. Met name Mouzaki vonden we erg mooi. Een ander massief hebben we alleen gezíen: Chasia. We hebben erbij gebivakkeerd, maar er niet geklommen. We hadden rust nodig voor ons vertrek naar Kalymnos en het lag vlakbij Athene – leek ons een mooie rust-en bivakplek. Het massief zag er mooi uit – misschien wel de moeite waard om er te klimmen! Voor alle massieven geldt dat er maar relatief weinig routes zijn. In een dag of twee heb je het meeste al geklommen.
In Kalymnos zijn inmiddels meer dan 1700 routes, en alle massieven liggen op een steenworp afstand van elkaar – waarom dan door heel Griekenland rijden om verschillende kleine gebiedjes te bezoeken.
Maar als je toch toevallig in de buurt bent dan moet je er zeker gaan klimmen. Met een beetje geluk tref je ook nog een aantal lokale klimmers die vaak erg enthousiast zijn over hun eigen gebied en erg behulpzaam zijn bij het vinden van de routes,
We denken dat Griekenland een groot potentieel heeft aan klimmassieven en misschien dat er in de toekomst meer routes geopend worden. Alhoewel... volgens Paschalis Zafeiriadis wordt er relatief weinig geklommen in Griekenland. Zelfs Kalymnos wordt niet door alle klimmende Grieken bezocht!

De topo
Titel: Hellas. Sportklettern in Griechenland/sportclimbing in Greece
Auteur: Karsten Oelze, Barbara Hertner
Uitgave: 1e druk, winter 2003-2004
ISBN: 3-930650-08-8
Prijs: onder de €20,-
Non-stop-topo-waardering: 2,5 sterren

De foto's
De foto's van Griekenland

Internet
www.xclimbingshop.com Paschalis Zafeiriadis, Sokratous 12, Trikala, 42100, Griekenland, e-mail: xproshop@otenet.gr
www.greece-climbing.com

Esther

Naschrift februari 2015
29 September 2014 is er een nieuwe topo verschenen van de hand van Aris Theodoropoulos (dezelfde auteur van de Kalymnos gidsen). In het najaar van 2015 gaan wij in Griekenland klimmen. Een review van deze nieuwe topo volgt dan op dit blog.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten