vrijdag 4 november 2011

Klemgereden in het niemandsland van Kroatië

Vlakbij het klimmassief Karin, tussen Paklenica en de stad Zadar in, vind je een stuk 'niemandsland'. Kroatische klimmers die we spraken, vertelden ons dat er een aantal gebieden in Kroatië is waar na de oorlog niemand meer woont. De bewoners zijn dood of gevlucht. De huizen storten in en de huizen die in opbouw waren, staan er troosteloos bij. Ook ligt er eindeloos veel afval in de natuur of aan de rand van de dorpjes. Soms staan de vervallen huizen of verlaten nieuwbouw zelfs middenin een dorp.

Op zoek naar het klimgebied Karin besloten we op basis van de aanwijzing van in de topo om een onverharde weg in te slaan. Hier zouden volgens de topo drie parkeerplaatsen zijn. Lastig was alleen dat we het verschil niet zagen tussen puinstort en parkpeerplaats. Op een gegeven moment dachten we een goede parkeerplaats gevonden te hebben, er lag namelijk geen puin. Maar helaas, we reden onszelf klem in losse grind en zand...
Voor dit soort gevallen heeft Pieter een enorme spanband meegenomen. Nadat ik tussen het puin stukken tapijt had gevonden, konden we de bus uitgraven, afspannen aan een stevige struik en op het tapijt rijden. Na een uur graven, afspannen en millimeter voor millimeter achteruit rijden, stonden we weer op de onverharde weg. Gelukkig vonden we snel daarna een betere parkeerplek en konden we door de puinhopen van Niemandsland naar het klimmassief klauteren. Opgewarmd voor moeilijke routes waren we nu wel!
En wat staat er dan in de gebiedsbeschrijving in de topo? “Please consider that the kanyon of Bijela is nationally protected area, so let us keep it clean of the trash in helping preventing anything that could lead to prohibition of free-climbing in that place.”



Esther

2 opmerkingen:

Hans Fontein zei

Is het geen gevaarlijk gebied, liggen er geen landmijnen, granaten of bommen?

nonstopclimbing.nl zei

Nee, die gebieden zijn afgeschermd.

Een reactie posten