zaterdag 5 november 2011

Crag-info: Paklenica


In de tweede week van oktober zijn we naar Paklenica vertrokken. Paklenica ligt aan de kust van Kroatië, ten zuiden van Rijeka (en ten noorden van Split). Paklenica is in 1949 uitgeroepen tot nationaal park.. In 1978 heeft de UNESCO Paklenica uitgeroepen tot biogenetisch reservaat.
Dat het een nationaal park is, maakt het een erg toeristisch gebied. Het betekent dat je er een kaartje moet kopen. Er zijn voorzieningen zoals wc's en souvenirshops in het rotsmassief tussen de klimroutes! Ook kun je allerlei soorten activiteiten boeken. Denk daarbij aan 'foto-safari's' of het bezoeken van de schuilkelders die nog stammen uit de tijd dat Tito aan de macht was in Joegoslavië. Maar je kunt er ook gewoon gaan klimmen.

De rotsen de de routes
Het klimmassief is gecentreerd rond een lange kloof waar een rivier door heen stroomt (als er voldoende regen is geweest). Je klimt er op kalk (van karst-origine) en je vindt er veel wasserrillen, kleine gaatjes en richeltjes. Het is erg mooi om te zien. In één sector vind je ook tufa's op oranje- rode kalk: Crljenica.
Paklenica is met name interessant voor klimmers die (ook) lange routes willen doen. Als je alleen wil sportklimmen dan kun je je waarschijnlijk geen week vermaken. Er zijn zowel goed behaakte lange routes als klassieke routes (waarbij je zelf de afzekering moet aanbrengen). Je vindt er routes in de vierde graad, maar ook in de zevende graad. De lange routes zijn tot 350m lang.

Wij hebben hier alleen maar 'sport' geklommen. Vanwege de Bura (zie ons artikeltje over deze wind) hebben we helaas geen lange routes kunnen doen. De schoonheid van de sportklimroutes vonden we erg wisselend.  Sectoren die we wel kunnen aanbevelen zijn: Crljenica, Hram, Sindrom en Olimp (6a-8a+). De niveaus voor het sportklimmen liggen tussen de 3 en de 8b. De routes onder de 6b zijn over het algemeen erg afgeklommen. Met name de routes die al snel in de zon komen of wat beschutting tegen wind bieden, zijn spekglad. Je kunt er ook boulderen, maar omdat we dat nooit doen, kunnen we er  niets zinnigs over zeggen. Er zijn een aantal blokken met wat routes – zie de topo.

Behaking
De behaking van de sportklimroutes is over het algemeen zeer goed. Goede boorhaken op nette afstanden. Maar helaas hebben we toch ook een aantal dubieuze haken gezien die zeer ernstig aangetast waren door roest. Je zou hopen dat dit niet voorkomt in een attractiepark waar je entree moet betalen.

De beste tijd
In Paklenica kun je klimmen van april tot oktober. In de winter kan het er erg koud zijn. Verder moet je rekening houden met de Bura. Er is één sector in het park die geen last heeft van deze wind: Clrjenica.  Ook kun je uitwijken naar klimmassief Karin, ongeveer 3 kwartier rijden van Paklenica (zie ons eerdere artikel).

Overnachten, boodschappen doen en wifi
In Starigrad-Paklenica heb je keus te over als het gaat om logies. Je kunt er kamperen op eenvoudige, maar ook zeer luxueuze campings. Je kunt een hotel boeken of een kamer huren.
Wij hebben gebruik gemaakt van Auto-Camp Marko. Deze camping ligt aan de weg naar de hoofdingang van het park.Een veldje met wat dennenbomen en een apart gebouwtje met een keuken, een eetruimte waar je gebruik van kunt maken. Ook kun je gebruik maken van gratis wifi. En dat alles voor het bedrag van €6,- p.p.p.n.  Middenop het terrein staat het huis van de zeer vriendelijke eigenares. Ook kun je bij haar kamers huren. Ze spreekt goed Duits en een beetje Engels. In Paklenica zijn diverse supermarkten waar je alles wel zo'n beetje kunt krijgen – verwacht geen groot aanbod verse groenten en ook geen bijzonder lage prijzen.

Er is een kleine klimwinkel in het dorp: Iglusport.

Topo en tickets
Topo: Croatia / Boris Cujic (2014 Astroida).
Voor informatie over tickets park: www.paklenica.hr

Foto's
De foto's van Paklenica

Non-stop-waardering: 3,5 sterren

Esther

Geen opmerkingen:

Een reactie posten