maandag 3 oktober 2011

Topo review Lumignano


In Lumignano werd al in 1924 de eerste route geopend. Veel later, in de jaren 70 en 80, is een groot aantal sportklimroutes geopend. Echter, in 2004 was er nog steeds geen 'officiële' topo van dit gebied. De enige informatie die er was, bestond uit een paar kopietjes die je bij de plaatselijke bar kon krijgen.Toen besloot Jürgen Kremer dat het zo niet langer kon: zo'n mooi en groot klimgebied en dan geen topo! Daarom heeft hij zelf een topo gemaakt. Een opmerkelijke keus, omdat Jürgen in de Frankenjura (Duitsland) woont. Het kostte hem daarom ook enkele jaren om deze topo te maken.Groot was dan ook zijn teleurstelling dat, nog voordat hij zijn topo af had, de Italianen in 2007 na 83 jaar wachten alsnog met een topo kwamen. En nog wel een mooie fullcolordruk. Toch besloot Jürgen zijn topo af te ronden en in 2008 publiceerde hij de eerste Duitstalige versie van zijn topo 'Lumigno'.

Wat direct opvalt als je de informatie in deze topo leest, is de grote liefde waarmee Jürgen schrijft over het gebied en ook zeker over de plaatselijke bevolking van Lumignano. De topo is zeer geschikt voor een eerste bezoek aan Lumignano. Door de uitgebreide informatie over kampeer mogelijkheden, winkels, eetgelegenheden en de omgeving krijg je een goed beeld van het gebied.

Ieder massief is apart weergegeven en met een aantal pictogrammen krijg je direct de belangrijkste informatie over ligging, type wand, aanloop tijden, behaking etc. De informatie over de behaking bleek niet altijd meer actueel te zijn – deze was over het algemeen beter dan beschreven in de topo.Daarnaast is er een uitgebreide omschrijving hoe je bij de massieven moet komen. Van een aantal massieven vonden we dit zeer duidelijk, maar bij een aantal massieven was het ondanks de uitgebreide tekst toch een beetje onduidelijk.
Van ieder massief is een overzichtstekening gemaakt. Deze tekeningen zijn eenvoudig maar duidelijk. Omdat de meeste routenamen in Lumgnano op de wand staan, is het vinden van een route relatief eenvoudig.

In de tekst bij de massieven vermeldt de topo wel iets over de dubieuze waardering van routes (zie ook crag-info Lumignano). Maar het is een gemiste kans dat Jürgen niet ook, naast de lokaal bekende waardering van de routes, een eigen, meer realistische waardering heeft gegeven. Daarmee zou Lumignano veel toegankelijker zijn geworden voor nieuwkomers en zou de topo een duidelijke meerwaarde hebben ten opzichte van de lokale topo.

Jürgen heeft ervoor gekozen om de topo in te binden met een ringbandje, zodat je de topo makkelijk opengeslagen bij de rots kunt hebben. Je kunt de topo bij hem zelf bestellen: Jürgen doet alles zelf (printen en inbinden), dus de afhandeling duurt iets langer. Je kunt desgewenst zelf een voorkant voor de topo ontwerpen en die laten inbinden.

  • Lumignano. Ein Kletterführer für Lumignano und angrenzende Gebiete der Monte Berici,im Selbstverlag: Jürgen Kremer, 1. Auflage April 2008 mit Berichtungen vom März, und Oktober 2009 vom April und Oktober 2010,te bestellen bij juergen_kremer@t-online.de voor €12,50
Non-stop-waardering: 3 sterren

De lokale topo hebben wij slechts even ingezien. Ziet er goed uit, grotendeels in het Italiaans geschreven, deels in het Engels.
  • Lumignano – arrampicata nei Monti Berici, Michele Guerrini & Andrea Minetto, 2007, ISBN 978-88-88580-04-2. Voor €20,- te koop bij Bar Fantasy in Lumignano.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten