vrijdag 30 september 2011

Crag-info: Lumignano


Tussen Verona en Venetië ligt Lumignano, een klein dorp aan de voet van Monte Berici. In Lumignano wonen nog geen 1000 inwoners, maar je vindt er wel 13 rotsmassieven. Ook in de nabije omgeving zijn nog 3 andere dorpen waar je kunt klimmen: Montecchio, Barbarano en Castegnero. Daarmee is Lumignano naast Arco en Finale één van de grootste klimgebieden van Noord-Italië, maar waarschijnlijk ook de meest onbekende. Lumignano heeft eigenlijk alles wat je mag verwachten van een goed sportklimgebied, leuk dorpje met vriendelijke bewoners, mooie massieven op loopafstand, winkels, bar en pizzeria binnen handbereik. Toch hebben we Lumignano met een heel dubbel gevoel verlaten.

De rots en de routes
De kalkmassieven zijn veelal tussen de 15 en 40 meter hoog. De meeste hebben een niveau tussen de 6a en 8c. Er zijn ook enkele vijfjes en er is zelfs een kleine sector voor beginners, maar na een dag klimmen ben je hier wel klaar.
De routes die je er vindt zijn zeer afwisselend. Van steile wanden tot stevige overhangen. Daarnaast vind je ook mooie versnijdingen met kleine randjes, maar ook heel veel pockets. Wat opvalt is dat in Lumignano de natuur nog al eens een handje geholpen is. Naast de natuurlijke pockets zijn er ook veel die met de boormachine zijn gemaakt. Er zijn zelfs massieven waar geen enkele route zit die niet is bewerkt. Maar gelukkig zijn er ook massieven waar men wel de rots 'met rust' heeft gelaten.

Waardering van de routes
De waardering van de routes in Lumignano zou je zeer bijzonder kunnen noemen. Over het algemeen zijn de routes zeer hard gewaardeerd. Maar wat veel meer problematisch is, ze zijn zeer inconsequent gewaardeerd. Zo staan er routes als 6a in de topo, die vergelijkbaar zijn met een 'normale' 6a in een willekeurig ander gebied. Maar er staan ook routes als 6a aangegeven die realistisch gezien eerder 7a of 7b zouden zijn. Kortom, aan de waardering die je in de topo vindt heb je eigenlijk niet zoveel. Dit maakt het gebied erg ontoegankelijk voor nieuwkomers. Voor je het weet ben je de hele dag bezig met het klimmen van routes waar je nier doorheen komt. Daarmee kan het je klimplezier aardig bederven. Als je een paar vakantiedagen hebt om een sportklimgebied te bezoeken dan zit je hier niet op te wachten.

Behaking
In 1924 zijn hier de eerste beklimmingen gedaan. Het duurde echter tot de jaren zeventig en tachtig voor er een groot aantal sportklimroutes is geopend. Inmiddels zijn de meeste routes (mar niet alle) gesaneerd: de mephaken zijn vervangen door moderne haken en ook zijn er goede standplaatsen aangebracht.

De beste tijd
In Lumignano kan het erg warm worden. De wanden in Lumignano zijn voornamelijk op het zuiden en westen georiënteerd: ideaal voor het voor- en najaar. Wellicht kun je er ook in de winter nog wel terecht. Er zijn ook enkele oostwanden, zodat er in de zomer ook nog wel geklommen kan worden. De lokale klimmers komen in de zomer vaak 's avonds klimmen.

Verblijf
Het is niet mogelijk om in Lumignano te kamperen. De dichtstbijzijnde camping ligt in Vicenza, ongeveer 15 km ten noorden van Lumignano: Camping Vicenza, www.campingvicenza.it Aan de rand van het dorp is een parkeerplaats voor zo'n 10 auto's. Er is een toiletgebouwtje dat volgens onze topo open is in de periode maart-september. Er staan twee picknickbanken en er is een buitenkraan met drinkwater. Op deze parkeerplaats wordt bivak getolereerd, mits je er onopvallend verblijft.

In Lumignano zijn 2 kleine supermarkten, een bar en een pizzeria.

Topo's:
Informatie over de topo's zie de topo review.

Non-stop-waardering: 2,5 sterren.

Esther

Geen opmerkingen:

Een reactie posten