donderdag 27 oktober 2011

Dvigrad en Limski Kanal: België is beter (2)

Onderweg naar Paklenica in Kroatië, zijn we eerst langs Dvigrad en Limski Kanal in Istrië gereden. Van andere klimmers hadden we gehoord dat het er mooi klimmen zou zijn. Bovendien zou er in Dvigrad een leuk bivakveld zijn voor weinig, gerund door een klimmer. Over deze camping heeft Pieter al iets geschreven – zie artikel 'Koude douche'.
Net als bij Vipava en Vipavska Bela hadden we het idee 'België is beter'. Zowel wat klimmen betreft als qua bivak. We hebben Dvigrad en Limski Kanal elk maar één dag bezocht. Te weinig voor een serieuze review. We kwamen in Limski Kanal echter een pasgetrouwd stel tegen dat hier op huwelijksreis was – gelukkig waren ze blij met elkaar, want het klimmen vonden ze niets.

Dvigrad
Dvigrad ziet er prachtig uit: mooie witte, lichtgrijze rots met ronde vormen. Je klimt er op kalk, voornamelijk op pockets in steile of plaatachtige routes. Er zijn ongeveer 90 routes met name tussen de 5a en de 7c+ . De rotsen zijn gericht op het zuidoosten en daardoor is het geschikt voor lente, herfst en winter. In de zomer zal het te warm zijn, tenzij je 's avonds klimt.
De routes zijn echter veelal niet langer dan 12 meter. Dat vinden we nu niet echt de moeite waard. Waarbij de crux van de route dan ook nog vaak in de instap zit.
Het voor de behaking gebruikte materiaal was over het algemeen van zeer goede kwaliteit, maar de lijmhaken zijn te ondiep geboord. Ook is er waarschijnlijk geen 2-componenten lijm maar cement om de haken te bevestigen. Bij nader onderzoek bleek dat er beweging zat in een aantal haken. We hebben daarom grote twijfels over de betrouwbaarheid van de behaking.

Limski Kanal
Na ons bezoek aan Dvigrad zijn we naar Limski Kanal vertrokken, zo'n 10 kilometer ten westen van Dvigrad. Het Limski Kanal is een prachtig natuurlijk kanaal, waarlangs diverse rotsmassieven liggen. Het klimgebied Limski Kanal bestaat uit 5 verschillende massieven. Alleen de massieven Krugi en Horoskop liggen op loopafstand van elkaar af. Er zijn iets meer dan 100 routes tussen de 8 en de 40 meter lang. Ook hier vind je met name routes tussen de 5a en de 7c+ op steile wand en hier en daar wat overhangend.
We hebben sector Simije en sector Horoskop bezocht. In de eerste sector hadden we pech: er zaten 3 hoornaarnesten in de wand. De hoornaar is ongeveer 4 cm groot en is een wesp die het nest verdedigt. Omdat er per sector niet erg veel routes zijn, wordt de keus aardig beperkt als er 3 wespennesten zitten. Het is een mooi massief, maar de behaking was wisselend van kwaliteit.
Hierna zijn we naar sector Krugi gegaan. Daar hebben we 2 prachtige routes gedaan met mooie kalk met gaatjes en richeltje. Maar de andere routes die we deden vielen erg tegen. Ook hier is de kwaliteit van behaking wisselend. De positie en afstanden van de haken pas in een aantal routes bepaald niet optimaal. Wel hadden we weer een prachtig uitzicht over het Limksi Kanal!

Voorzieningen
  • Kamp Sport & Relax, bivakveld, 50 meter voorbij de parkeerplaats voor klimmassief Dvigrad, 50 Kuna p.p.p.n. en dat is erg duur voor de geboden voorzieningen, wellicht zijn er goedkopere campings langs de kust.
  • Campings en winkels in Rovinj en Vrsar (aan de kust) – ongeveer 15 km vanaf het klimgebied Limski Kanal. 
  • Langs elke binnenweg tientallen restaurants.
Topo
De topo van Dvigrad en Limski Kanal

Foto's
De foto's van Dvigrad en Limski Kanal

Esther

Geen opmerkingen:

Een reactie posten