zondag 6 november 2011

Topo-review: Croatia / Paklenica


Voor het klimmen in Kroatië is er niet zo heel veel keuze aan topo's. De enige topo's van betekenis zijn de twee delen van Boris Cujic, namelijk Croatia en Paklenica. In de eerste vind je informatie over alle klimgebieden van Croatië behalve Paklenica. In de andere uiteraard Paklenica met als toegift het gebiedje Karin, dat ook al in het adere deel staat. Het splitsen van de topo in twee delen is waarschijnlijk om commerciële redenen gedaan. Paklenica had best nog wel aan de algemene topo toegevoegd kunnen worden.

Algemene info
De topo is duidelijk gericht op een internationaal publiek. Alle informatie is in het Kroatisch, Italiaans, Duits en Engels weergegeven. Van elke gebied worden de kenmerken beschreven en wat de beste periode van het jaar is om er te klimmen. Daar waar van toepassing wordt ook accomodatie genoemd of andere belangrijke info.
De topo geeft middels pictogrammen informatie over de aanloop, de oriëntatie t.o.v. de zon, het soort routes etc. Ook is er een symbool dat waarschuwt voor mogelijk slechte haken. Dit is natuurlijk een beetje typisch, omdat Boris Cujik zelf niet zo'n beste reputatie heeft als het gaat om het zetten van betrouwbare haken. Zijn inschattingsvermogen op dit gebied lijkt ook inderdaad van geen waarde. Bij de in de door ons bezochte gebieden wordt het waarschuwingssymbool niet weergegeven in de topo, terwijl we toch heel wat haken hebben gezien waarbij je vraagtekens kunt hebben over de betrouwbaarheid.
Wat bijzonder goed is aan het deel Croatia, is dat van de parkeerplaatsen de GPS-coördinaten weergegeven zijn. Ook het kaartje met de lokatie van de parkeerplaatsen is duidelijk en de afstanden zijn vaak zeer nauwkeurig weergegeven. Helaas kunnen we dat niet zeggen over het pad van de parkeerplaats naar de rots. Je moet het doen met een op het kaartje weergegeven stippellijntje. Dit kan zowel betekenen dat je een pad moet volgen, als dat je een beetje door een veld moet struinen. Ook splitsingen en zijpaden die in werkelijkheid aanwezig zijn, staan niet op het kaartje weergegeven. Enige tekstuele aanwijzingen ontbreken volledig.
In de topo over Paklenica is bij de lange routes een waardering gegeven aan de schoonheid van de route door middel van sterren. Dat is handig: als je er maar een weekje bent, kan het je helpen bij het kiezen van routes. Bijzonder is wel dat de routes die door de auteur zelf zijn geopend opvallend vaak met het maximaal aantal sterren worden gewardeerd. Onduidelijk is of hij de routes zelf waardeert, of dat het door derden is gedaan...

Weergave van de routes
De verschillende massieven en sectoren worden middels zwart-wit tekeningen weergegeven. Alhoewel ze er verzorgd uitzien, is de gelijkenis met de rots als je er er voor staat niet altijd te vinden. Kenmerken zoals bijvoorbeeld scheuren,  of struiken in de wand, nisjes of grote gaten ontbreken vaak in de tekening. Het vinden van de juiste route kan daarom met deze tekeningen nog wel eens lastig zijn. Jammer is dat er van de meeste klimgebieden geen foto's in staan. Hierdoor is het lastig om vooraf een goede indruk te krijgen van de structuur van de rots en de type routes.

Overige informatie
De topo beperkt zich vooral tot het klimmen. Informatie over dichtsbijzinde winkels en bezienswaardigheden zul je er niet in vinden. Wel wordt soms wat over mogelijke accomodatie vermeld. Verder de topo erg vaag over de commerciële aspecten van sommige gebieden, zoals bijvoorbeeld m.b.t. Hvar. De topo gebruikt bewoordingen als 'vrijblijvend' en 'donaties' terwijl er bij een bepaald massief op Hvar in werkelijkheid harde tarieven worden gevraagd om er te mogen klimmen.

Topo: Croatia
auteur: Boris Cujic
uitgeverij: Astroida
jaar van uitgave: 2009 (update: in 2014 is er een nieuwe uitgave verschenen)
ISBN: 978-953-6912-08-7  / (978-953-6912-12-4)
prijs: 26 euro

Topo: Paklenica
auteur: Boris Cujic
uitgeverij: Astroida
jaar van uitgave: 2009 (update: in 2013 is er een nieuwe uitgave verschenen)
ISBN: 978-953-6912-07-0 / (978-953-6912-10-0)
prijs: 21 euro

Nonstop-waardering: 3,5 sterren

Geen opmerkingen:

Een reactie posten